Vučić: Veliki projekat za energetsku budućnost celog regiona

Agencije
Vučić: Veliki projekat za energetsku budućnost celog regiona

SOFIJA – Gasni interkonektor između Srbije i Bugarske je važan evropski projekat i Srbija će moći da snabdijeva i druge zemlje na zapadnom Balkanu.

Rekao je to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prisustvovao početku radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji u Kostinbrodu u blizini Sofije. Vučića je dočekao  bugarski predsjednik Rumen Radev.

– Izgradnjom gasnog interkonektora Srbija će značajno diversifikovati gasne izvore i da moći ćemo da uvozimo više LNG-a. Mi trošimo sve više gasa. Srbija se za razliku od jednog značajnog dela Evrope reindustrijalizuje - kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će kasnije morati da povećava kapacitete.

-Ovo je važan evropski projekat jer ćemo moći da snabdevamo i druge zemlje na zapadnom Balkanu. Bugarska je vrlo pouzdana zemlja i u ovim teškim uslovima nijedan jedini dan nismo imali problema sa Bugarskom. Niti smo krili koji gas uvozimo i danas je ovo velika investicija vredna oko 93 miliona evra,  49 miliona nam je poklon, 25 miliona dobijamo od Evropske investicione banke i iz budžeta oko 19 miliona. Ovaj projekat znači dosta za BDP, ali nam omogućava da imamo više energetskih izvora i povezuje nas sa svetom, Grčkom, Evropom - rekao je Vučić.

Izjavio je da se nada da će gradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske da se završi do oktobra i da gas poteče do kraja godine.

Napomenuo je da Srbija gradi 108 kilometara.

On je zahvalio predsjedniku Bugarske na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji.

Početku radova prisustvuje i šef delegacije EU u Srbije Emanuel Žiofre.

Međusistemska gasna veza “Bugarska-Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor “Bulgartransgaza” Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović.

Ukupna vrijednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema procjeni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbjeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas. Glavni izvođač radova je “Glavbolgarstroj”.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno,  spremna za operativni rad polovinom ove godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmjernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri mjerno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana