Vučić: KiM je pitanje koje stopira sve nas

Agencije
Vučić: KiM je pitanje koje stopira sve nas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji pitanje koje "stopira sve nas".

"Mi dok to ne rešimo, imaćemo zamrznut konflikt i nikada se iz toga nećemo iskobeljati... To je pitanje o kojem moram da budem otvoren prema građanima Srbije", rekao je Vučić za televiziju Pink i pozvao sve koji žele o tome vode otvoreni dijalog.

On je kazao da će "naša deca da se biju" ako se ostave nerješena pitanja, navodeći da treba stvari dovesti do realnog nivoa i sačuvati ono što se može sačuvati.

"Srbi na Kosovu i Metohiji znaju da moramo da budemo realni da bi oni u svojim kućama mogli tamo da opstanu", rekao je Vučić i dodao da je zbog svega toga fokusiran na razmišljanje o političkom naslijeđu koje će ostati budućim generacijama.

Istakao je da više nema ličnih ambicija, podsjećajući da je bio jedan od najmlađih poslanika, ministara, premijera, kao i jedan od najmlađih predsjednika.

Pens me ispratio da pokaže poštovanje prema Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je tokom posjete SAD vodio dobre razgovore za Srbiju.

On je poručio da nisu tačne spekulacije da je u razgovoru sa potpredsjednikom Majklom Pensom slučaj Bitići bio glavna tema, dodajući da taj slučaj nije ni pomenut.

On je, gostujući na televiziji Pink, rekao da je sa Pensom imao iskrene razgovore, dobar kontakt, "uspostavljanje međusobnog poštovanja i razumevanja".

"Razgovarali smo o tome kako vidi rešavanje problema na Balkanu i u Srbiji", precizirao je predsjednik Srbije i istakao da ga američki potpredsjednik nije ni pitao za slučaj braće Bitići, jer zna da je o tome već razgovarao sa nekim drugim ljudima, kao što ga, kaže, razumije se, "nije pitao da li je učestvovao u paljenju američke ambasade".

"Nije, naravno, tačno ni to da sam se preznojavao u tim razgovorima, kako su neki pisali i lagali da je Pens pitao za slučaj Bitići. On taj slučaj nije ni pomenuo", dodao je Vučić rekavši da se radi o teškom zločinu, koji mora biti istražen.

Osvrnuo se i na izrugivanje pojedinih zbog informacije da ga je Pens ispratio do izlaza.

"I sa Bajdenom sam imao ranije pristojne odnose, ali nije izlazio da me isprati. Pens je želeo time da pokaže poštovanje prema Srbiji. Nažalost, u Srbiji jedan deo ljudi ne želi da razume da je to poštovanje prema njima", kazao je Vučić.


"Nemam više za šta drugo lično da se borim, zahvalan sam narodu kojem treba da se odužim", kazao je Vučić i naveo da je kao predsjednik Vlade Srbije uredio državnu kasu, smanjio nezaposlenost, itd.

Vučić je kazao da Srbi moraju da promjene svoju svijest, jer kako kaže, grješili su zato što su sebi dali pravo da imaju "imperijalnu svest", a nikada se nisu trudili da nauče tuđ jezik i razumiju šta je to što drugi žele "ako ni zbog čega drugog onda bar da bi predvideli njihove poteze".

Ponovio je da Srbija zastupa politiku slobode, nezavisnosti i suvereniteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana