Vučić: Hrvatska nas neće natjerati da ćutimo o ubijanju srpske djece

Srna
Vučić: Hrvatska nas neće natjerati da ćutimo o ubijanju srpske djece

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija neće pristati da ćuti o ubijanju srpske djece, niti će ustuknuti pred prijetnjama Zagreba da će blokirati evropski put Srbije ako nastavi da procesuira odgovorne za ratne zločine nad Srbima tokom rata u Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja novinara poslije panela o budućnosti zapadnog Balkana na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Vučić je rekao da je očigledno da Hrvati, poput nekih u EU, misle da zbog evropskog puta Srbije imaju pravo da određuju srpskim zvaničnicima šta smiju i mogu da kažu i da mijenjaju stavove prema njihovim potrebama.

"Taman kao što /Hrvati/ zabranjuju Fincima i Šveđanima ulazak u NATO, a videćemo kako će to zabraniti, tako će i nama zabraniti da uđemo u EU", rekao je Vučić.

On je istakao da Hrvati i drugi zaboravljaju da su najteži zločini nad Srbima u proteklom ratu počinjeni u Hrvatskoj, dodajući da je problem u tome što Hrvati nisu u stanju da govore o zločinima koje su počinili pripadnici njihovog naroda.

"O tome svedoči i zahtev HAZU da se spreči priča o žjasenovačkom mituž, a to nije nikakav mit već užasna tragedija srpskog naroda, Jevreja i Roma, s tim što su Srbi najviše postradali u Jasenovcu, i to tako da su time bili zgroženi i nemački nacisti", ukazao je Vučić.

On je poručio da ga iživljavanje hrvatskih medija i negativni tekstovi o njemu ne dotiču, naglasivši da Srbija i on kao njen predsjednik nikada neće odustati od zahtjeva da bude zadovoljena pravda za ubijenu srpsku djecu u izbjegličkoj koloni tokom "Oluje" 1995. godine.

Govoreći o današnjem skupu u Davosu, Vučić je naveo da su on i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti iznijeli suprotne stavove, dodajući da o detaljima ne može da govori jer je tako predviđeno pravilima panela.

Vučić je rekao da je imao i kratak susret sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

On je ponovio da Srbija ostaje na evropskom putu i poručio zvaničnicima EU i zemalja članica da bi trebalo da imaju više razumijevanja za poziciju Srbije.

Vučić smatra da bi na Zapadu trebalo da čuju srpske muke i frustracije i saslušaju šta im Srbija poručuje kako bi njeni građani osjetili da ih EU poštuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana