Vučić: Beograd neće u NATO, ali želi Saradnju

Srna
Vučić: Beograd neće u NATO, ali želi Saradnju

Beograd/Brisel - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sjedištu NATO-a da Srbija ostaje vojno neutralna i da neće u NATO, ali da želi da razvija saradnju sa ovom vojnom alijansom

.Nakon što je prisustvovao sastanku Savjeta NATO-a u Briselu, Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom istakao da od saradnje korist imaju i Srbija i NATO.


On je naveo da je prenio predstavnicima NATO-a da Srbija nije zainteresovana za učlanjivanje u ovu alijansu, ali jeste za dobru saradnju.

„Oni kažu da nema problema. Niko ne može da me ubedi da Jens Stoltenberg mrzi Srbiju i da joj ne želi dobru budućnost. Uložićemo mnogo truda i energije da naš narod bude siguran i na Kosmetu. Želimo da sačuvamo vojnu neutralnost i uspećemo, ali ćemo, s druge strane, da sarađujemo sa NATO-om", rekao je Vučić.

On je zamolio Stoltenberga da vojne snage NATO-a ostanu na Kosovu i Metohiji i da se ne ukidaju, nego da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu, te zahvalio Stoltenbergu, članicama alijanse, a prije svega jedinicama Kfora, na tome što održavaju mir i stabilnost u Pokrajini.

„Uloga NATO-a u osiguranju bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje, od izuzetnog je značaja", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija mala zemlja i da ljubomorno i ponosno čuva svoju vojnu neutralnost, ali da želi saradnju sa onima od kojih može mnogo da nauči, bez kojih ne može biti stabilnostu regionu.

„Za nas ne postoji nikakav bojazan i problem u saradnji sa NATO, oni ne diraju u našu vojnu neutralnost i političke odluke. Na nama je da iskoristimo na najbolji način sve vidove saradnje za dobrobit našeg naroda, zemlje, ali i regiona", rekao je Vučić.

On je istakao značaj ekonomske, humanitarne i druge saradnje u regionu, navodeći da „tamo gdje roba nesmetano prolazi, tu vojnici ne prolaze".

Vučić je rekao da je na sastanku odgovarao na pitanja predstavnika svih zemalja
članica NATO-a, koja su se odnosila na saradnju Beograda sa Rusijom i Kinom, te dodao da nije bilo sasvim lako, ali da se borio za interese Srbije na dobar način i da je govorio i o dijalogu sa Prištinom i o situaciji u BiH.

„Rekao sam da nama ne odgovara proizvodnja političkih problema. Očekujemo samo bolju budućnost, ne plašimo se životnih tema, nama ne odgovara pravljenje problema u regionu, uzdržano odgovaramo na provokacije", naveo je Vučić.

On je dodao da nije želio ništa loše da govori o komšijama Srbije, nego je, naprotiv, rekao da su svi zajedno u „istom loncu" i da zajednički treba da rješavaju probleme i gledaju u budućnost mnogo više, nego u prošlost.

„Imali smo različito gledanje na prošlost, ali smo konstatovali da moramo da gledamo u budućnost. Zadovoljan sam poštovanjem koje Srbija danas dobila od svih članica NATO-a, ali i rezultatima sastanka. Nismo u svemu bili saglasni, ali na dobar i pametan način smo štitili interese naše zemlje. Imali smo i uvažvanje i poštovanje i bili smo cenjeni gosti", dodao je Vučić.

Vučić je naveo da misli da će Srbija da jača odnose sa NATO-om, jer što je više povjerenja sa NATO, to je manje rizika za Srbiju, te ocijenio da ta saradnja za Srbiju znači da će njeni oficiri i vojnici biti bolje obučeni, opremljeni i sticati nova iskustva.

„Ako neko u Srbiji misli da nam nisu potrebni dobri odnosi sa NATO, koji je na Kosovu, onda dođite, vodite Srbiju, pa lepo sebe da ugrozimo iz nepoznatih razloga", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana