Vučić: Albanci sa juga Srbije žele veće integracije u institucije države

Tanjug
Vučić: Albanci sa juga Srbije žele veće integracije u institucije države

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavio je konsultacije u vezi sa formiranjem nove vlade Srbije sa predstavnicima izborne liste Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina, koji su govorili o namjeri da se Albanci što više integrišu u institucije države Srbije.

Vučić je saslušao njihove prijedloge, zahtjeve i potrebe, a oni su govorili i o neophodnosti ekonomskog napretka, kako juga Srbije tako i cijele države, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Vučić je sa pažnjom saslušao sve njihove primjedbe na funkcionisanje države i istakao da je vlast spremna da na različite načine pomogne razvoju juga Srbije.

On je naglasio da će predstavnike albanskih partija u narednih 14 dana obavijestiti o daljem toku formiranja Vlade Srbije.

Vučić je počeo danas konsultacije za formiranje Vlade Srbije sastankom sa predstavnicima izborne liste Albanske demokratske alternative - Ujedinjena dolina.

Vučić će se narednih dana sastati i sa predstavnicima ostalih manjinskih lista i stranaka, kao i stranaka i lista koje su obezbijedile mandate na izborima - predstavnicima SVM-a, SPS-a, SPAS-a, Stranke pravde i pomirenja i SNS-a.

Na proteklim parlamentarnim izborima u Srbiji mandate u skupštini je dobilo sedam stranaka i lista.

Najviše glasova osvojila je izborna lista vladajućeg SNS-a “Aleksandar Vučić - Za našu djecu” 60,65 odsto ili 188 mandata.

Izborna lista okupljena oko SPS-a Ivice Dačića dobila je 10,38 odsto od broja birača koji su glasali, odnosno 32 mandata, SPAS Aleksandra Šapića dobio je 3,83 odsto ili 11 mandata.

U parlament su ušle i manjinske liste “Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor” 2,23 odsto ili devet mandata, Stranka pravde i pomirenja bivšeg novopazarskog muftije Muamera Zukorlića i Demokratska partija Makedonaca dobili su zajedno četiri mandata.

U parlament je ušla i lista “Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina” sa tri mandata i “SDA Sandžaka” Sulejmana Ugljanina sa tri mandata.

Ugljanin je juče izjavio da neće ići na konsultacije o formiranju vlade Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana