Vučević: Zabrinut sam zbog dešavanja u regionu nakon donošenja rezolucije o Srebrenici

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras da je veoma zabrinut zbog dešavanja u regionu, kao i da se, poslije donošenja rezolucije o Srebrenici plaši onoga što bi moglo da se dešava od jeseni ili 2025. kada očekuje “rafale inicijativa” da treba da se promijeni Dejtonski sporazum.

On je za Juronjuz rekao da ne zna šta je to tačno donijelo usvajanje rezolucije.

“Nije donela ništa bolje u odnosima. Šta je smisao rezolucije, bojim se da je to ono što nam sledi s jeseni ili 2025., kada ćemo čuti rafale inicijativa da treba da se promeni Dejtonski sporazum. Ja da sam Bošnjak prigrlio bih Srpsku, a to što je karakterišete kao genocidnu tvorevinu šaljete terate je od sebe”, rekao je Vučević.

Na pitanje šta je bila suština nedavno održanog Svesrpskog sabora Vučević je rekao da su to sabornost, zajedništvo i odgovor politički racionalan i odgovoran na sve aktuelno i ono što dolazi.

Govoreći o balkanskim narodima on je rekao da nama ne dozvoljavaju da se sami dogovorimo, kao i da vjeruje da bi bilo dobro kada bi Balkan pripadao balkanskim narodima, ali da uvijek postoji neko sa strane ko hoće da nam “pomogne”.

“Nas neko ko nije sa Balkana vraća u prošlost i ne dozvoljava nam da pričamo o prošlom i budućem vremenu. Recimo, nije bilo prilike da Srbi i Albanci pričaju, niste imali mogućnost da Bošnjaci, Srbi i Hrvati ostanu sami sa sobom. Nekada međunarodna komponenta jeste garant mira i stabilnosti ali i često doprinosi interesu nekog drugog. Verujem da kada bi direktno ili direktnije pričali lakše bi se postigao dogovor”, rekao je Vučević.

Kao primjer on je naveo inicijativu “Otvoreni Balkan” za koju je rekao da je dobra ideja koja je bila je izložena napadima i pritiscima.

“Ona je pokazatelj da mogu odnosi da se urede kako treba. Drugo je pitanje zašto svi narodi nisu učestvovali i ko je uticao da se inicijativa limitira”, rekao je on.

Na pitanje o usvojenoj Deklaraciji premijer je rekao da je ona poziv našem narodu da bude sabran, da čuvamo mir i slobodu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana