Vučević odgovorio na prijetnje Albanaca: "Mi se ne igramo ratnih igrica"

G.S.
Miloš Vučević
Foto: Tanjug | Miloš Vučević

BEOGRAD - Srbija ostaje posvećena političkom dijalogu, prije svega očuvanju mira i stabilnosti, to je naš nacionalni i narodni interes, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević povodom izjave poslanika Demokratske partije Kosova Hisena Beriše da je “Kosovo spremno za rat ako se naruši njegov integritet i suverenitet”.

- Za razliku od njih mi ne dajemo bombastične izjave i ne igramo se ratnih igrica, nego pokušavamo da dođemo do istorijskog dogovora koji bi bio od značaja za Srbe i Albance - izjavio je Vučević za Tanjug.

Vučević je naveo da Srbija vjeruje u suživot Srba i Albanaca na ovim prostorima, a ne u sukobe i ratove, jer prema njegovim riječima, to ne vodi ka rješavanju, nego ka pogoršavanju odnosa.

Ministar odbrane je dodao da je prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao i u skladu sa međunarodnim javnim pravom, jasno definisano gde su granice Republike Srbije.

- Granice Srbije su na Šarplanini i na Prokletijama, nema potrebe da se igraju geografije, geografija je jasno ocrtana i jasno definisana u smislu teritorijalnog suvereniteta i površine jedne države - rekao je Vučević.

Prema riječima Vučevića, Srbija će i dalje biti fokusirana na pronalazak dogovora sa Albancima.

- Ono što me zabrinjava jeste potpuno odsustvo sluha u Prištini, ne samo za postizanje nekog dogovora, nego pre svega za razumevanje da je za Srbiju crvena linija da bilo ko pokuša da protera Srbe sa KiM - ocijenio je Vučević.

Sagovornik Tanjuga je rekao da je Srbija u stanju da čuva bezbjednost svog naroda na teritoriji Kosova i Metohije, kao i da Priština treba da se vrati za pregovarački sto i formira Zajednicu srpskih opština, koja je definisana Briselskim sporazumom.

- Neka se oni lepo vrate za pregovarački sto, to je mnogo pametnije, za početak da formiraju ZSO u skladu sa principima koji su definisani i u Briselskim sporazumom i u Sporazumu iz 2015. godine koji je pratio, odnosno izašao iz Briselskog sporazuma - rekao je Vučević.

Na pitanje da li izjave poput one koju je dao poslanik Demokratske partija Kosova Hisen Beriša mijenjaju stav i politiku Srbije, Vučević je odgovorio da politika Srbije ostaje ista i da se ona neće mijenjati.

- Naša politika ostaje ista, ne možemo mi menjati našu politiku zato što neko od njih daje neodgovorne izjave, to je pitanje za njih. Mi moramo da ostanemo smireni i racionalni, da nas ne ponese taj emotivni naboj, ne stideći se svojih emocija, ali ne smete se sada trkati u bombastičnim izjavama -rekao je Vučević.

Vučević je poručio albanskim političarima koji šire zapaljivu retoriku “Da treba da se sete da je čovek sluga svake izgovorene reči, a gospodar neizgovorene”.

- Albanci treba da malo povedu računa šta izgovaraju i da razumeju i da je i albanski interes da bude mir i da postoji suživot sa Srbima, kao što je sprski nacionalni interes da čuvamo mir i stabilnost i da probamo da dođemo do političkog dogovora sa Albancima - zaključio je Vučević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana