Vozači Lastinog autobusa vraćaju se u Srbiju

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Vozači napadnutog "Lastinog autobusa", koji je saobraćao na međunarodnoj autobuskoj liniji Dortmund-Beograd, vraćaju se u Srbiju, izjavio je danas direktor "Laste" Vladan Sekulić.

Sekulić je za Kurir rekao da se i dalje čeka zvaničan izveštaj nemačke policije o napadu. "Sve je u najboljem redu, vozači su na putu ka Srbiji. Mi ne znamo šta se tačno dogodilo, čekamo da vozači dođu i da obavimo razgovor s njima", naveo je on. Pojedini mediji prenijli su da su vozači držani kao taoci, ali policija za sada nije mogla da potvrdi sumnju da se radilo o talačkoj krizi.

Napadač na putnike u "Lastinom" autobusu danas će biti izveden pred sudiju za prekršaje, koji treba da mu odredi pritvor, a tužilaštvo ga optužuje za pokušaj ubistva.

Njemački mediji prenose da je u pitanju 30-ogodišnji državljanin Srbije, a riječ je, kako Tanjug saznaje, o Fahrudinu Kahroviću, koji je u autobus ušao u Frankfurtu, napao jednu ženu i jednog 20-ogodišnjeg putnika. On je 20-ogodišnjeg putnika, koji je pao na pod, udarao u lice pesnicama i nogama, usled čega je napadnuti zadobio povrede.

Kada je došlo do napada vozači su zaustavili autobus, putnici su istrčali, a napadača su obuzdali vozači i pojedini putnici. Pema pisanju nemačkih medija napadač je, u razgovoru sa policijom, tvrdio da je naoružan.

Na to je reagovala njemačka policija, koja je na mjesto događaja uputila specijalne jedinice SEK iz Nirnberga, kao i pregovarački tim za rješavanje talačke krize. Autoput A9, između Hilpolštajna i Gredinga, bio je zatvoren za saobraćaj u oba pravca. Nakon pregovora pregoračkog tima policije vozači su mogli da napuste autobus.

Nakon toga usljedila je munjevita akcija SEK, koja je, koristeći i šok bombe, savladala napadača u autobusu i uhapsila. U međuvrevemnu je povrijeđeni 20-ogodišnjak, koji je odvežen u obližnju bolnicu, iz nje pušten, a drugih 13 putnika je prespavalo u jednom hotelu i danas se vraća, drugim autobusom u Srbiju.

Inače pošto se radilo o stranom autobusu pregovori sa napadačem, kako pišu njemački mediji, nisu bili jednostavni, a i on je, kako tvrdi „Bild", izgovarao nesuvisle rečenice. Napadač je tvrdio, kako Tanjug saznaje, da je dobio poruku od Alaha da mora da napadne putnike, jer u suprotnom će on biti napadnut.

Njemačka policija je u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom bila je u kontaktu sa jednim od vozača, a tako i sa napadačem.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana