Vojnici Srbije će 15. maja u Sremski Karlovcima uveličati jubilej SPC

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Vojska Srbije će, po ugledu na događaje od prije 100 godina, učestvovati na obilježavanju vijeka od ujedinjenja pokrajinskih crkava u jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ u nedjelju, 15. maja, u Sremskim Karlovcima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je Njegovom preosveštenstvu episkopu sremskom Vasiliju jubilej, poručivši da je vojska uz svoj narod i u teškim i u lijepim trenucima, uvijek spremna da pomogne i da mu je posebno drago što se obilježava ovaj važan datum iz srpske istorije, koji simbolizuje jedinstvo.

Episkop Vasilije zahvalio je Stefanoviću što će pripadnici Vojske Srbije uveličati slavlje tokom vikenda u Sremskim Karlovcima, podsjećajući da je i prije punih 100 godina, kada se odvijala tadašnja ceremonija pod svodovima sremskokarlovačkih zdanja, vojska imala značajnu ulogu u njoj.

SPC će sutra i u nedjelju u Sremskim Karlovcima svečano obilježiti 100 godina od uspostavljanja Srpske patrijaršije.

Sutra će u 17.00 časova biti služeno večernje u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, a za 18.00 časova je najavljeno otvaranje izložbe "Stogodišnjica vaspostavljenja Srpske patrijaršije" u Patrijaršijskom domu.

U nedjelju će od 9.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija i priziv Svetog duha za početak rada Svetog arhijerejskog sabora u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja.

Nakon toga će na gradskom trgu u Sremskim Karlovcima, sa početkom u 12.00 časova, uslijediti svečana akademija i čitanje Saborske poslanice povodom 100 godina od uspostavljanja Srpske patrijaršije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana