Vježba „Vihor 2024“:Šta će danas biti prikazano na Pešteru

Tanjug
Vježba „Vihor 2024“:Šta će danas biti prikazano na Pešteru

SJENICA - Na Privremenom poligonu “Pešter” danas će biti održana združena taktička vježba s bojevim gađanjem “Vihor 2024”, na kojoj je angažovano više hiljada pripadnika Vojske Srbije i više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, a vježbi će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najviši zvaničnici Vlade i Vojske Srbije.

Prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te

 predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Najavljeno je i prisustvo komandanta Kfora Ozkan Ulutaša, koji će doći na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

To će biti prvi put da jedan komandat Kfora, međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je uoči vježbe da će tokom “Vihora 2024” biti prikazani po prvi put mnogi sistemi naoružanja, među kojima, kako je rekao, ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih.

Na vježbi će učestovati kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva vježba je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela. Angažovano je nekoliko hiljada pripadnika Vojske Srbije iz Generalštaba, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, Garde i specijalnih jedinica - 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda vojne policije specijalne namjene “Kobre”, koje su u okviru združene vježbe “Vihor 2024” angažovane na izvođenju protivterorističke operacije.

Na privremenom poligonu Pešter Vojska Srbije angažovala je više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, od kojih više od 50 modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, poput izviđačke bespilotne letjelice “pegaz”, drona malog dometa “vrabac”, naoružane bespilotne letjelice kratkog dometa “senka”, kiler drona “osica”, naoružanog drona “obad”, kao i naoružanog mini kvadrikoptera “komarac”.

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka biće upotrijebljeni tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, “Miloš”, “Lazar-3”, MRAP, samohodna haubica 155 mm “Nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecjevni lanseri raketa “oganj” i vozila “hamvi”. Kada reč o letjelicama Ratnog vazduhoplovstva, tokom “Vihora” će biti angažovani avioni “MiG-29”, modernizovani “Orao”, “Super Galeb G-4”, helikopteri “Mi-35M”, “Mi-17”, “H-145M”, “Gama” i transportni avioni CASA C-295 i An-26, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95. Planirano je da se tokom uvežbavanja prikažu i protivvazduhoplovni sistemi “FK-3”, “PASARS” i “PANCIR-S1”, kao i sistem za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova “Repelent”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana