Vjernici se opraštaju od patrijarha Irineja

G.S.
Vjernici se opraštaju od patrijarha Irineja

Beograd - Tokom cijelog dana vjernici su odavali počast blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju, čiji su zemni ostaci izloženi u Hramu Svetog Save u Beogradu. Kovčeg sa tijelom patrijarha oko podneva prenesen je iz Saborne crkve, gdje je bio izložen tokom svete liturgije povodom Aranđelovdana, crkvene slave. Patrijarh će biti sahranjen sutra u Kripti Hrama Svetog Save.

I današnji dan pokazao je koliko srpski narod poštuje blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Mirno i dostojanstveno, uz molitvu, građani se opraštaju od svog duhovnog pastira, koga će pamtiti po mudrosti, blagosti i dobroti.

Nad patrijarhovim odrom cijeli dan i noć, sve do sutrašnje sahrane, sveštenici čitaju sveta jevanđelja.
Iz SPC apeluju na poštovanje epidemioloških mjera.

Zemni ostaci patrijarha Irineja jutros su dovezeni u Patrijaršiju, a zatim izloženi u Sabornoj crkvi, gdje je liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa vladikama i sveštenstvom. Nakon pomena, kovčeg sa tijelom prevezen je u Hram Svetog Save, gdje su ga dočekali pripadnici Vojske Srbije i sveštenici. U hramu je obavljen mali pomen, a beogradski sveštenici tokom cijelog dana i noći čitaju nad odrom patrijarha sveta jevanđelja.

Od svog duhovnog pastira opraštaju se i građani, uz poštovanje epidemioloških mjera – oni ne mogu cjelivati kovčeg ni tijelo, već samo prići na nekoliko metara, pokloniti se i napustiti hram. Brojni građani došli su da odaju počast blaženopočivšem patrijarhu, neki i iz Republike Srpske. Imaju samo riječi poštovanja.

U Hramu traju pripreme za sutrašnju sahranu patrijarha Irineja koji će počivati u kripti Hrama Svetog Save. Zaupokojenu liturgiju u 9 časova služiće mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa arhijerejima i sveštenstvom, a zatim će uslijediti opijelo.

- Za vrijeme liturgije vjernicima će besjediti Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, nakon opijela obratiće se vjernicima kao predstavnik beogradskih sveštenika protojerej-stavrofor otac Petar Lukić, zatim besjediće mitropolit Hrizostom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Predsedništva BiH gospodin Milorad Dodik - istakao je za RTRS Dragan Šovljanski, sveštenik u Hramu Svetog Save.

Patrijarh Irinej biće prvi poglavar SPC koji će biti sahranjen u kripti zavjetnog srpskog hrama, za čiji je završetak gradnje najviše zaslužan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana