Veseli i Ljimaj u Tačijevom odredu smrti

Agencije
Veseli i Ljimaj u Tačijevom odredu smrti

Priština - Predsjednik skupštine Kosova Kadri Veseli, Fatmir Ljimaj i Sulejman Seljimi bili su pripadnici tajne službe "Šik", tima za likvidacije političih protivnika stranke DPK sadašnjeg kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

Prištinski mediji objavili su u petak spisak pripadnika tajne službe "Šik", koju je nakon rata na Kosovu kontrolisala vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK), a koji će, očekuje se, poslužiti kao konkretan dokaz Specijalnom sudu za procesuiranje članova OVK koji su počinili ratne zločine tokom i poslije rata na Kosovu.

Spisak sa dosijeima i detaljnim informacijama o pripadnicima "Šika" sačinio je KFOR, prenose mediji i dodaju da je riječ o podacima koji su već sačinjeni u maju 2014. godine.

Podaci sa ove liste treba da posluže za razjašnjavanje ubistava, nasilja i zločina tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Za ratne zločine počinjene među Albancima očekuje se svjedočenje brojnih svjedoka. Bivši pripadnik "Šika" Nazim Blaca priznao je da je DPK organizovao tim za likvidacije političih protivnika stranke koju je od formiranja vodio sadašnji predsjednik Kosova Hašim Tači.

Po izboru za predsjednika, mjesto čelnika stranke ustupio je Kadriju Veseliju, predsjedniku skupštine Kosova i vođi ilegalne organizacije "Šik".

Na spisku je nešto više od 150 osoba iz svih dijelova Kosova. Među njima su osim Veselija, zvanog Ljulji, koji je označen kao direktor "Šika" i Rahman Rama, bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, Fatmir Ljimaj, jedan od regionalnih komandanata OVK, Sulejman Seljimi, šef glavnog štaba OVK, Redžep Seljimi, takođe jedan od komandanata OVK, te Hiljmi Rečica, zamjenik direktora "Šika".

Na spisku su i Rustem Mustafa, šef OVK u regionu Podujeva, Azem Sulja, član glavnog štaba OVK, Sabit Geci, regionalni komandant OVK u Kačaniku i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana