Stojiljković: U Skupštini Srbije usvojiti rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH

Srna
Stojiljković: U Skupštini Srbije usvojiti rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH

BEOGRAD - Udruženje logoraša Jasenovca, SUBNOR i Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata zatražili su od Skupštine Srbije da usvoji rezoluciju o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u periodu 1941-1945. godine, rekla je danas Jasmina Stojiljković iz kampanje "Podrži poslednji proboj logoraša Jasenovca".

Stojiljkovićeva je rekla da bi tom rezolucijom bili sprečeni pokušaji revizije istorije.

"Inicijativa o usvajanju rezolucije podneta je Skuštine Srbije 16. marta. Mi tražimo samo istinu", rekla je ona za Televiziju "Prva".

Prema njenim riječima, uz rezoluciju potrebno je ustanoviti i Dan genocida nad Srbima u 20. vijeku.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta podržao je usvajanje rezolucije i ocijenio da je krajnje vrijeme da Skupština Srbije to i uradi.

"To je naš dug prema žrtvama i potomcima žrtava. Bez toga nemoguće je graditi odnose Srbije i Hrvatske", rekao je Linta.

On smatra da Srbija u njegovanju kulture sjećanje treba da se ugleda na Izrael, ali da prve korake treba da napravi sama.

"Prvi korake moramo da učinim mi i to je usvajanje rezolucije i izgradnja memorijalnog centra žrtvama", rekao je Linta.

U dopisu potpisnika incijative o usvajanju rezolucije upućenom predsjedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću traži se da se predložena rezolucija usvoji po hitnom postupku do 22. aprila, na Dan proboja Jasenovca.

Prijedlog rezolucije sačinio je tim međunarodnih eksperata, ranije su prenijeli mediji.

U dopisu Dačiću se navodi da su za ovakvu rezoluciju povoljne i međunarodne okolnosti i da je Svetski jevrejski kongres iz Njujorka ranije zatražio od Hrvatske da osudi genocid u Jasenovcu i samu NDH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana