Uskoro sporazum o saradnji Istočnog Sarajeva i Novog Sada

Srna
Uskoro sporazum o saradnji Istočnog Sarajeva i Novog Sada

NOVI SAD - Na sastanku gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića danas u Novom Sadu sa gradonačelnikom ovog grada Milošem Vučevićem dogovoreno je pokretanje procedure za potpisivanje sporazuma o saradnji ova dva grada, što je najviši nivo institucionalne saradnje Novog Sada prema zakonu u Srbiji sa jednim gradom.

Ćosić je rekao Srni da je sa Vučevićem dogovorena saradnja gradskih turističkih organizacija, kao i saradnja u oblastima kulture, sporta i privrede.

Prema njegovim riječima, dogovorena je uzvratna posjeta Vučevića ove godine Istočnom Sarajevu.

Ćosić je istakao da je Republika Srpska praktično kćerka Srbije, što otvara ogroman prostor za svakovrsnu saradnju.

"Prije svega institucionalnu saradnju između uprava ovih gradova. Potom bi slijedila saradnja u svim oblastima od značaja za nas, poput privrede, sporta, kulture, kao i drugih. Iskreno se nadam da ćemo se po potpisivanju tog sporazuma, sastajati barem svakih tri ili šest mjeseci", naveo je Ćosić.

On je ocijenio da Novi Sad i Istočno Sarajevo imaju već sad veoma snažne, kako se izrazio, ljudske veze.

"Veliki broj predratnih Sarajlija našao je svoje mjesto življenja upravo u Novom Sadu. Upravo je to ona veza, koja nagoni na još tješnju saradnju među ovim gradovima", rekao je Ćosić.

On je istakao da je velika stvar što je Srbija već dostavila Srpskoj određene količine vakcina, što pokazuje njenu brigu o Srbima preko Drine, a izuzetno je značajno i to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana donirao pet hiljada vakcina protiv korone Federaciji BiH.

Ćosić je podsjetio da je Istočno Sarajevo najzapadniji srpski grad, koji danas broji 65.000 stanovnika.

"Najvećim dijelom njegove žitelje čine stanovnici predratnog Sarajeva. Slobodno mogu reći da je Istočno Sarajevo danas žgrad feniksž, koji se digao iz pepela. Ovih dana se navršava 25 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva, njih 120.000, što se ne smije i nikad neće zaboraviti", rekao je na Ćosić.

U saopštenju iz kabineta gradonačelnka Novog Sada navedeno je da su gradonačelnici konstatovali da dva grada njeguju dobru saradnju, te da je od velikog značaja za region da ona bude nastavljena i intenzivirana.

"Zvaničnici su se saglasili da je stabilna ekonomija pretpostavka napretka, a da je za nju potrebna politička stabilnost. U tom kontekstu ocenili su da je povezivanje mladih kroz projekte sporta, kulture i obrazovanja veoma važno, i da komunikaciju na tom polju treba podržati i pojačati. Takođe, istakli su da je turizam sve dominantniji činilac ekonomije, i da saradnja na nivou turističkih organizacija dva grada može da bude veoma plodotvorna", navedeno je u saopštenju.

Oni su se saglasili da Evropska prijestonica kulture predstavlja platformu koja pruža pregršt mogućnosti na tom polju, i da će podstaći aktivnosti koje povezuju region i Evropu na najbolji mogući način.

Vučević i Ćosić razgovarali su i o velikim izazovima koje je donijela epidemija, izrazivši nadu da će odgovornim pristupom i na nivou upravljanja i svakog pojedinca situacija u bližoj budućnosti biti povoljnija, što će omogućiti normalizaciju zajedničkih aktivnosti na poboljšanju uslova života na svim poljima, navedeno je u saopštenju.

Vučević je na "Fejsbuku" napisao da je ugostio veoma kreativnog čoveka gradonačelnika Istočnog Sarajeva i da su se saglasili da je vrijeme da bude formalizovana priča o bratimljenju.

"Radujem se svakom novom pobratimu Novog Sada, jer je što više prijatelja imamo, to smo jači", naveo je Vučević.

Ćosić je poklonio gradonačelniku Novog Sada umjetničku sliku sa motivima Trebevića koji je jedan od simbola Istočnog Sarajeva, dok je gradonačelnik Novog Sada poklonio Ćosiću monografiju ovog grada.

Inicijativa o sporazumu o saradnji, kao i bratimljenju Beograda, Banjaluke, Novog Sada i Istočnog Sarajeva potekla je krajem novembra prošle godine. Saradnju su na sastanku u Banjaluci dogovorili tadašnji banjalučki gradonačelnih Igor Radojičić, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana