UNS: IFJ da usvoji rezoluciju o ubistvu Milana Pantića

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da Međunarodna federacija novinara (IFJ) na predstojećoj skupštini usvoji rezoluciju kojom se traži pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od 20 godina bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

U predlogu rezolucije UNS-a, u kojem je zatraženo i da IFJ podrži rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, tvrdi se da istraga policije i tužilaštva u Jagodini nije dovela do kažnjavanja počinilaca i nalogodavaca Pantića i da stoji u mestu punih 21 godinu. Takođe, u tekstu predložene rezolucije navedeno je da je Komisija, kao telo koje ima mandat Vlade Srbije, svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.

"Zabrinuti smo zbog toga što su nalazi Komisije za istraživanje ubistava novinara dostavljeni srpskim zvaničnim organima i što nema pomaka", piše u predlogu rezolucije UNS i traži se podrška za zahtev da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj ubistva Pantića. Skupština Međunarodne federacije novinara održava se u Omanu od 31. maja do 3. juna ove godine i na njoj će UNS predstavljati član Uprave Miljan Vitomirović.

Komisija za istraživanje ubistava novinara saopšti je prošle godine da je radna grupa koju je osnovala došla je do krucijalnih novih saznanja o nalogodavcima i izvršiocima zlocina nad Pantićem i da je motiv za njegovo ubistvo bila pljačkaška privatizacija u kojoj je više lica primilo milionski mito i koja je ostala bez sudskog epiloga.

Novinar Milan Pantić, dopisnik "Večernjih novisti" iz Jagodine, ubijen je 11. juna 2001. godine u hodniku ispred svoga stana u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana