Uhapšeno 25 osumnjičenih za poreske prevare vrijedne 2,1 milion evra

G.S.
Uhapšeno 25 osumnjičenih za poreske prevare vrijedne 2,1 milion evra

BEOGRAD - U Srbiji je uhapšeno 25 lica osumnjičenih za poreske prevare kojima su oštetila budžet države za 246 miliona dinara /oko 2,1 milion evra/, te da su od tog novca kupovali stanove, poslovne prostore, skupocjene automobile.

Uhapšenima se stavljaju na teret krivična djela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrijednost, neosnovano dobijanje i korištenje kredita i druge pogodnosti, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih djela, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Muškarac čiji su inicijali S.P. /64/ i jedna osoba, za kojom se još traga, osumnjičeni su da su upravljajući sa više privrednih društava od januara od januara 2021. do jula 2022. godine organizovali grupu.

Oni su uz pomoć devetorice osumnjičenih odgovornih lica i zaposlenih u tim privrednim društvima imali fiktivne poslovne odnose, kao i troje knjigovođa, sastavljali fakture u kojima su prikazivali lažni promet robe.

Osim toga, prvosoumnjičeni S.P. je uz pomoć lica čiji su inicijali A.K. /54/ u ime privrednog društva "Panastik sistem" na osnovu lažno sastavljene dokumentacije konkurisali u Fondu za razvoj Srbije radi nabavke opreme za proizvodnju i ugradnju betona, koji im je odobren.

U MUP-u navode da su oni, kako se sumnja, taj beton iskoristili u druge svrhe i tako oštetili budžet Srbije za 58.521.980 dinara /498.153 evra/.

Uhapšeni su osumnjičeni i da su novac dobijen od nezakonitog povrata poreza na dodatu vrijednost i od neosnovano dobijenog kredita iskoristili za kupovinu pokretne i nepokretne imovine.

Tužilaštvo sumnja da su tim sredstvima kupovali stanove, poslovne prostore, skupocjena vozila, tehničku robu, kao i za druge potrebe potrebe, čime su "oprali" više 117,5 miliona dinara /više od 1,1 milion evra/.

Hapšenje su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije u saradnji sa tužilaštvom i Poreskom policijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana