Ubijenim radnicima RTS-a odata pošta kod spomenika "Zašto?"

Srna
Ubijenim radnicima RTS-a odata pošta kod spomenika "Zašto?"

Kod spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku održan je pomen za 16 radnika Radio-televizije Srbije ubijenih na današnji dan 1999. godine kada je NATO gađao zgradu RTS-a u centru Beograda, proglasivši ovu medijsku kuću za legitimnu metu.

Poštu ubijenim radnicima RTS-a noćas u 2.06 časova minutom ćutanja odali su članovi porodica, rukovodstvo i kolege iz RTS-a, predstavnici novinarskih udruženja, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici ministarstava kulture, kao i informisanja i telekomunikacija, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i drugi.

U ime porodica žrtava okupljenima se obratio Miroslav Medić, brat stradalog Siniše, koji je istakao da je NATO bombardovao zgradu RTS-a jer je želio da se u svijetu čuje samo njegova verzija.

On je istakao da je RTS tada emitovao izvještaje o zločinima koje su činili albanski teroristi na Kosovu i NATO zločinci širom zemlje.

Medić je istakao da su stradali radnici bili većinom mladi ljudi, dobre kolege i nisu zaslužili da na ovako strašan način izgube svoje živote i poručio da njihove porodice i danas traže odgovor na pitanje "Zašto?".

On je ukazao da niko od NATO čelnika nikada nije procesuiran niti je odgovarao za ovaj zločin, a da su međunarodne novinarske organizacije odmah poslije bombardovanja izjavile da RTS nikako nije mogao biti legitimni vojni cilj i da je u pitanju klasičan ratni zločin.

I pored toga, kako je podsjetio, Sud za ljudska prava u Strazburu se oglasio nenadležnim u ovom slučaju, pa ovo i dalje ostaje zločin bez kazne.

On je napomeno da porodice već 25 godina muči i pitanje zašto ništa nije učinjeno da se zaštite životi zaposlenih u vrijeme vazdušne opasnosti.

U ime porodica, brat ubijenog Siniše Medića je zamolio nadležne da se zgrada u kojoj su radnici RTS-a izgubili živote i koja stoji kao opomena i mjesto zločina, konačno pretvori u memorijalni centar za koji idejno rješenje odavno postoji.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vijesti u 2.06 časa iza ponoći, 23. aprila 1999. godine.

Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana