U Zemunu zvanično otkrivena spomen-ploča Blagoju Jovoviću

Srna
U Zemunu zvanično otkrivena spomen-ploča Blagoju Jovoviću

BEOGRAD - U Zemunu je danas otkrivena spomen-ploča posvećena Blagoju Jovoviću, atentatoru na ustaškog poglavnika Antu Pavelića, a ulica gdje je postavljena i zvanično je dobila njegovo ime.

Blagoje Jovović je 10. aprila 1957. godine smrtno ranio poglavnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Antu Pavelića.

Ploču su otkrili zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina.

Vesić je rekao da je Blagoje Jovović prvi ravnogorac koji je dobio ulicu u Beogradu, što je zaslužio svojim herojskim činom.

On je naveo da se danas, kada ova ulica u Zemunu zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Jovoviću, simbolično završava tužan period u istoriji srpskog naroda, prenijeli su beogradski mediji.

- Završava se period zabluda koje su nam nametali osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubjeđenje da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena, bez prava na svoju istoriju - naveo je Vesić.

Vesić je istakao "da današnji čin ima još jednu simboliku jer se među okupljenima koji su došli da prisustvuju ovom događaju ne zna ko je iz partizanske, a ko iz ravnogorske porodice".

On je rekao da je ova ulica u Zemunu, za vrijeme Drugog svjetskog rata glavna ulica u ovoj opštini, nosila ime ustaškog zločinca Ante Pavelića, a Gospodska ulica ime Adolfa Hitlera.

- Današnjim činom simbolično sahranjujemo pretenzije zlikovca Pavelića i na Zemun i na sve one dijelove koji su činili NDH. Blagoje Jovović je dokaz da će se u srpskom narodu uvek rađati novi Obilići i novi Principi - istakao je Vesić, dodajući da je ovim činom pokazano da Beograd i srpski narod nikada neće zaboraviti Blagoja Jovovića.

Ovom prilikom pročitano je i pismo porodice Blagoja Jovovića u kojem je izraženo zadovoljstvo činjenicom da grad Beograd i Srbija ne zaboravljaju svoje heroje.

U pismu je navedeno da je Jovović vrlo emotivno doživljavao sudbinu svog naroda tokom ratova za vrijeme raspada Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana