U Hag idu isključivo osumnjičeni za zločine

Agencije
U Hag idu isključivo osumnjičeni za zločine

Priština - Prvi bivši pripadnici takozvane OVK koji su dobili poziv od Specijalizovanih vijeća putovaće u Hag, počev od naredne sedmice, prenijeli su u petak prištinski mediji.

Portparol Specijalizovanih vijeća Kris Benet kaže da bi oni koji odbiju da daju iskaze mogli da budu zadržani u pritvoru.

- U skladu sa zakonom, oni ostaju u pritvoru sve dok ne odluče da svjedoče, ukoliko svjedočenje postane irelevantno, ili do okončanja krivičnog postupka, koji ne bi trebalo da traje duže od mjesec dana - rekao je Benet prištinskim medijima.

Benet je dodao da su među onima koje je sud pozvao osumnjičeni, žrtve i svjedoci.

- Te osobe će na ovaj ili onaj način pomoći tužiocima da prikupe informacije vezane za optužbe za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu - istakao je Benet.

Prištinski advokat Toma Gaši izjavio je da je Specijalni sud pozvao u Hag na saslušanje više osoba, bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, te da su neka od tih imena objavljena, a da neka nisu, ali da su svi oni pozvani u statusu osumnjičenih.

Gaši je za portale na Kosovu rekao da su svi do sada pozvani, čija su imena objavljena, pozvani kao osumnjičeni za zločine počinjene nad Srbima tokom proteklog rata.

- Svi koji su pozvani u Hag, iako to ne kažu, pozvani su u svojstvu osumnjičenih, a ne svjedoka, a nakon njihovih izjava tužilaštvo može tražiti da budu uhapšeni  - naveo je Gaši.

Dodao je da svi oni dobro znaju u kom su svojstvu pozvani i kakva su njihova prava.

- Tužilaštvo je u pozivima poslalo i pisma u kojima se traži određena dokumentacija - rekao je Gaši.

On smatra da će ova godina biti “godina Specijalnog suda”.

Ranije je objelodanjeno da su pozive dobili bivši komandanti i pripadnici OVK Rustem Mustafa, Sokol Dobruna, Nazif Mehmeti, Sami Ljuštaku, Remzi Šalja, Saft Šalja…

Šalja nestao bez traga

Bivši komandant specijalne jedinice OVK Remzi Šalja, koji je dobio poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu, nije na Kosovu, rekli su njegovi prijatelji, a prenijeli u petak prištinski štampani mediji.

Njegov advokat Natal Bulakaj rekao je da je u kontaktu sa Šaljinim rođacima, ali da niko ne zna gdje se on nalazi.

Šalja je sredinom decembra potvrdio da je dobio poziv od Specijalnog tužilaštva u Hagu, ali da, kako je naveo tada, nema namjeru da mu se odazove.

On je rekao da ne priznaje Specijalni sud i tužilaštvo, koji su formirani da bi sudili Albancima, pripadnicima tzv. OVK osumnjičenim da su počinili ratne zločine tokom i poslije rata na KiM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana