U akciji KPS-a do sada uhapšeno više od 30 lica, Zubin Potok poput ratne zone

Agencije
U akciji KPS-a do sada uhapšeno više od 30 lica, Zubin Potok poput ratne zone

Priština - Na širem području Kosova i Metohije do sada je uhapšeno više od 30 lica koja su u proteklih mjesec dana pratili policijski inspektorati, saopšteno je iz Kosovske policijske službe /KPS/.

U saopštenju se navodi da je u Prizrenu uhapšeno sedmoro osumnjičenih za kriminalne radnje i krijumčarenje robe bez carinskih deklaracija, od kojih dva visoka policijska službenika i četvorica carinika. Iz kosovske policije Srni je rečeno da je akcijom obuhvaćeno više desetina osumnjičenih pripadnika KPS-a, carinskih službenika i lica koja su se bavila trgovinom robom bez carinskih i drugih deklaracija.

Iz policije su demantovali da je bilo ko od uhapšenih osumnjičen ili se dovodi u vezu sa ubistvom lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, kao i ubistvom kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine kako su prenijeli pojedini mediji.

“Akcijom koja traje od jutros obuhvaćena su isključivo lica umiješana u kriminalne radnje. U akciju hapšenja osumnjičenih uključeno je oko 400 pripadnika Kosovske policijske službe”, kažu u kosovskoj policiji.

Iz policije tvrde da se akcija odvija na širem području Kosova i Metohije uključujući južnu Mitrovicu i sve četiri opštine na sjeveru Kosova.

Reporter TV Prve javlja da je situacija u opštini Zubin Potok poput ratnog stanja. Oklopna vozila ROSU svuda, kao i njihovi specijalci. Puca se i ima ranjenih.

Pripadnici ROSU, koji su rano jutros započeli akciju hapšenja na sjeveru Kosova, u opštinama u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, trenutno patroliraju u velikom broju u selu Varage, a i dalje se čujepucnjava. Primjećena su i kola Hitne pomoći jer ima više povređenih, javio je reporter TV Prve.

Situacija je, kako kaže, poput ratnog stanja, ljudi su zabarikadirani u svojim kućama, a dobar deo njih je pobjegao u šumu. I sam reporter TV Prve javio se iz skloništa i navodi da će teško, u skorije vrijeme, uspijeti iz njega da izađe.

Selo Varage je, u delu u kom se čuje pucnjava, uništeno - kao i sva vozila koja su se našla na putu oklopnih vozila i specijalaca ROSU. Uništeno je i vozilo TV Prve.

Mještani su ranije postavili tri barikade kod sela Varage, koje su pripadnici ROSU srušili.

Pripadnici ROSU idu pešice magistralnim putem i pucaju i dalje sa obije strane i bacaju šok bombe. Narod je preplašen, a lokalna škola i obdanište nameravaju da obustave rad, rekao je Tanjugu jedan policijski zvaničnik.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je ranije danas da je situacija prilično dramatična u opštini Zubin Potok.

Prema dosadašnjim informacijama, uhapšeno je 13 osoba srpske nacionalnosti, a prema pisanju prištinske štampe među uhapšenima ima i pripadnika albanske nacionalnosti. Navodno, uhapšeni su pripadnici kosovske policije, umješani u organizovani kriminal.

Takođe, mediji u Prištini su prenijeli i da je u akciji u Zubinom Potoku bilo i pucnjave, u kojoj je ranjen jedan pripadnik kosovske policije, albanske nacionalnosti.

Na sjeveru Kosova i dalje se čuju sirene jer hapšenja nisu završena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana