Tužilaštvo traži produženje pritvora Hašimu Tačiju

Srna
Tužilaštvo traži produženje pritvora Hašimu Tačiju

PRIŠTINA- Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu zatražila je da se za još dva mjeseca produži pritvor Hašimu Tačiju, kojio je sa još trojicom bivših vođa terorističke Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ optužen za ratne zločine nad civilima i političkim neistomišljenicima počinjene od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Produženje pritvora Tačiju je opravdano prema ocjeni tužilaštva, posebno iz razloga što će ubrzo početi suđenje njemu i ostaloj trojici bivših vođa terorističke OVK Jakupu Krasnićiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Selimiju.

Iz tužilaštva su saopštili da sudsko vijeće mora imati u vidu činjenice da bi puštanjem na slobodu Tači mogao da iskoristi uticaj, saznanja o optužbama i dokazima protiv njega, rizik da bi opstruisao suđenje i posebno da bi mogao da podstakne ili pomogne izvršenje daljih zločina.

Suđenje Tačiju i ostalima trebalo bi da počne 3. aprila, a oni su zajedno optuženi za ratne zločine počinjene nad civilima i političkim neistomišljenicima počinjenim od početka 1998. do kraja 2000. godine.

U sudu u Hagu danas je saslušan prvi svjedok na suđenju Pjetru Šalji koji je optužen za ratne zločine, nehumano postupanje, ubistva i mučenja pritvorenika u ilegalnom logoru OVK u Fabrici metala u Kuksu u Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana