Tajanstvena bolest u Srbiji

Agencije
Tajanstvena bolest u Srbiji

Beograd - Misteriozno kožno oboljenje morgeloni, čiji su simptom pucanje kože i stvaranje krasta u kojima se pojavljuju bjeličasta vlakna, poslije Novog Sada i Beograda, pojavili su se i u Somboru kod 20-godišnjeg studenta ekonomije, prenose agencije.

U martu ove godine beogradski mediji pisali su o slučaju Novosađanke Aranke Lukač, koja je imala simptome morgelona, a koju ljekari maltene nisu ni željeli da prime niti da odrede odgovarajuću terapiju.

Nakon Aranke Lukač iz Novog Sada i Milajića Pavića iz Beograda, simptomi morgelona pojavili su se i kod jednog mladića iz Sombora koji studira u Novom Sadu i kome je prije mjesec dana koža na rukama i grudima počela da puca i da se pojavljuju bjeličaste niti.

Izvor blizak oboljelom mladiću kaže da je njegova porodica veoma zabrinuta, budući da je osim vrlo neprijatnih promjena na koži i cjelokupno njegovo psihofizičko stanje narušeno, a pravog lijeka još nema.

- Vrlo je ozbiljna situacija jer već skoro mesec dana ima osip po koži koji se širi praćen nesnosnim svrabom, a kada je pre dve nedelje video i da se iz raspuklih krasti pojavljuju beličaste niti kao končići, pao je u pravi šok a potom i u očajanje. Ni lekari nisu ništa do sada pomogli, davali su mu neke kreme na bazi kortikosteroida i sve pripisivali alergiji na sunce, ali jasno je da je reč o nečem sasvim drugom. Na internetu smo videli slike morgelona i njihove simptome, i zaista sve je gotovo potpuno identično te smo veoma zabrinuti jer je zbog svega što se dešava zapustio obaveze na fakultetu i u klubu u kojem trenira – kaže rođak oboljelog studenta koji ne želi da mu se otkriva ime.

Aranka Lukač, koja je prva 21. marta progovorila o morgelonima i kožnoj bolesti koja ju je mučila skoro godinu dana i tako izazvala nevjerovatno interesovanje domaćih i svjetskih medija, uključujući i HRT i kanal „Diskaveri”, kaže da joj je poznato da u Srbiji ima još mnogo slučajeva morgelona i da je krajnje vreme da ljekari obrate pažnju na ovu nimalo naivnu bolest.

- Meni je, Bogu hvala, bolje, ali ne zato što su mi dermatolozi pomogli već što sam koristila savete narodne medicine i stavljala obloge od lekovitih melema. I sama sam čula za slučaj mladića iz Sombora, ali verujte, nije on jedini, a svi se ponašaju kao da nije to ništa i kao da se radi o najobičnijem ekcemu, a ne o bolesti od koje strahuju Amerika i dobar deo Zapadne Evrope – kaže Aranka.

Inače, prema podacima Američke agencije za zdravstvo, od bolesti morgelona do sada je u svijetu obolelo oko 60.000 ljudi. Oboljelima se na koži se javljaju lezije vlaknaste strukture, koje su praćene jakim bolovima i osećajem da crvi ili insekti gamižu po koži.

Vlakna imaju gljivičastu strukturu, ali zbog toga što su ekstremno duga, oko 150 mikrometara u proseku, ne spadaju ni u jednu poznatu vrstu gljivica.

Osim otvorenih rana, u simptome spadaju i opšti zamor, smetnje sa pamćenjem, slepilo kao i gastrointestinalni problemi, a morgeloni se povezuju i sa genetskim inženjeringom i proizvodnjom i konzumiranjem GMO hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana