Tači će Vučiću predložiti “Republiku Srpsku” na Kosmetu?

Agencije
Tači će Vučiću predložiti “Republiku Srpsku” na Kosmetu?

Priština - Ponovno iscrtavanje granica, čime bi djelovi Srbije s većinskim albanskim stanovništvom bili dio Kosova, moglo bi da okonča tenzije između Beograda i Prištine

To je izjavio kosovski predsjednik Hašim Tači i dodao da bi to moglo da omogući napredak ka članstvu u EU.

On je u intervjuu za agenciju Rojters rekao da će svoj plan predstaviti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada se u septembru sastanu u Briselu u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

“Sada je definitivno trenutak da se koriguje granica između Kosova i Srbije, koja je duga oko 400 kilometara. To će pomoći da se izbjegnu međuetnički problemi i da se stvori neka vrsta autonomne regije, kao što je Republika Srpska”, rekao je Tači.

Britanska agencija napominje da Tači nije rekao šta bi Srbija mogla da dobije u zamjenu za odustajanje od dijela svoje teritorije - na kojoj, kako navodi Rojters, živi oko 55.000 etničkih Albanaca - i dodaje da je Tači odbacio bilo kakvu mogućnost podjele Kosova po etničkoj liniji.

“Korigovanjem granica će se definitivno izbjeći podjela Kosova, razmjena teritorija, nove krize ili problemi, a čak i mogući novi rat”, naveo je Tači.

Rojters navodi da pojedini srpski mediji i političari predlažu prekrajanje granica koje podrazumijeva da dio sjevernog Kosova, nastanjen pretežno Srbima, bude u sastavu Srbije, a zauzvrat da se, djelovi južne Srbije, sa albanskom većinom, daju Kosovu.

Agencija objašnjava da oko 100.000 Srba živi na Kosovu, a polovina od njih živi sjeverno od rijeke Ibar u mjestima u kojima čine većinsko stanovništvo. Ostatak živi južno od te rijeke u područjima u kojima su Albanci većina.

Većina Srba koji žive na Kosovu ne priznaju privremene institucije u Prištini i i dalje smatraju Beograd svojim glavnim gradom, dodaje se u tekstu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedjelje rekao da je spreman na kompromis o razgraničenju sa Kosovom, mada, kako napominje Rojters, posmatrači smatraju da su pozicije Beograda i Prištine i dalje jako udaljene.

Agencija, takođe, navodi da većina Srba Kosovo smatra kolevkom svoje nacije i pravoslavne, hrišćanske vjere.

Zapadne zemlje, napominje agencija, ne gledaju blagonaklono na korigovanje granica na Balkanu, jer, kako navodi Rojters, smatraju da bi to moglo da bude destabilizujuće po region.

Međutim, Tači je rekao da je uvjeren da će zapadne zemlje podržati bilo koji sporazum koji potpišu on i Vučić, a za koji vjeruje da će biti postignut do februara 2019. godine.

“Ukoliko se strane dogovore u procesu dijaloga i postignu neki sporazum, EU i Sjedinjene Države će podržati bilo koji dogovor o korekciji granice”, izjavio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana