Svjedok protiv Saljiha Mustafe: Uhapsili me naoružani pripadnici OVK i odveli u Zlas

Tanjug
Foto: Tanjug

HAG - Na suđenju protiv nekadašnjeg komadanta u OVK Saljiha Mustafe danas je počelo prvo javno saslušanje nekog svjedoka pred Specijalizovanim vijećima Kosova sa sjedištem u Hagu, poznatom i kao Sud za ratne zločine OVK.

Svjedok ima pseudonim pod brojem 3593 i prisustan je u sudnici, ali njegov lik je zamagljen na snimku koji se emituje preko sajta suda.

Prvi mu pitanja postavljati Specijalizovani tužilac Džek Smit, a prema riječima sudije za to će imati na raspolaganju sedam sati.

Međutim pred početak ispitivanja, sud je prešao na tzv. privatnu sjednicu, sa koje je isključen ton, kako iz zaštite bezbednosti, javnost ne bi mogla da čuje šta se u sudnici govori.

Ubrzo je međutim nastavljeno regularno ispitivanje, u kojem je svjedok naveo da su ga uhapsili pripadnici vojne policije OVK koji su nosili duge cijevi - automatske puške.

Tražili su od njega da pođe sa njima, a da nije prihvatio oni bi ga kako je rekao, "na licu mesta ubili".

Stavili su ga u auto i odmah mu stavili kesu na glavu, kako ništa ne bi vidio.

Osobe koje su ga uhapsile, kako je rekao, nije poznavao.

Ovo je jedan od svjedoka koji je protivpravno lišen slobode i zatočen u logoru na imaju u selu Zlaš, kojim je komandovao Mustafa.

Saslušanje ovog i još jednog od ukupno 16 svedoka protiv Mustafe planirano je za danas i za sutra.

Poslije svakog glavnog ispitivanja svjedoka, sudsko vijeće će postavljati pitanja Mustafi, koji će imati pravo da ne odgovori.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kojem je on prisustvovao na početku, ali je kasnije odlučio da se ne vrati u sudnicu.

On je negirao optužbe izjasnivši se da nije kriv po optužbama za koje se tereti koje je pokrenuo "ovdašnji gestapo".

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020.negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta - protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Glavne tačke optužnice čita glavni dok Mustafa suđenje prati iz sudnice.

Svjedok prepoznaje Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu

U nastavku svedočenja zastićeni svjedok pod pseudonimom 3594 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš.

"Drugi vojnici nisu ništa radili dok im on ne kaže šta da rade", rekao je svejdok, dok je detaljno opisovao kako je mučen i premlaćivan u tom logoru.

Tukli su ga po više sati, po nekoliko njih, dok je on imao vreću na glavu.

Mustafu je prepoznao jer je jedini nosio crvenu kapu i pištolj.

Opisujući premlaćivanje, rekao je da su vojnici prestali da ga tuku kada je on rekao "nemojte ga više tući on ima sreće".

Posvjedočio je takođe da su pritvorenici u logoru držani u štalama i tučeni su svaki dan.

Pripadnici OVK koji su ga mučili nije poznavao niti je mogao da ih vidi.

Kada je jednom prilikom, nakon višesatnog mučenja, izgubio svijest, oni su ga polili vodom odvukli nazad u štalu.

Prvi mu pitanja postavljati Specijalizovani tužilac Džek Smit, a prema riječima sudije za to će imati na raspolaganju sedam sati.

Ovo je jedan od svejdoka koji je protivpravno lišen slobode i zatočen u logoru na imaju u selu Zlaš, kojim je komandovao Mustafa.

Prema rečima tužioca Smita, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana