Sud u Beogradu traži spise o ekstradiciji Miloševića Haškom tribunalu

Glas Srpske
Sud u Beogradu traži spise o ekstradiciji Miloševića Haškom tribunalu

Beograd - Viši sud u Beogradu zatražio je danas od Arhiva Jugoslavije da mu dostavi dokumetaciju u vezi sa ekstradicijom nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića Haškom tribunalu 2001. godine.

Ovaj nalog je izdat povodom procesa u kojem Miloševićeva supruga Mirjana Marković privatnom optužnicom tereti nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora Dragišu Blanušu za otmicu supruga prilikom izručenja Hagu i druga krivična djela na štetu te porodice.

Markovićeva u privatnoj tužbi tvrdi da je Blanuša bez odobrenja suda dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gdje je urmo 11. marta 2006. godine.

Supruga nekadašnjeg predsjednika SRJ je u Ruskoj Federaciji dobila politički azil, pošto se protiv nje u Srbiji vodi krivični postupak zbog kojeg je za njom 2006. godine raspisana crvena portjernica Interpola po nalogu Višeg suda.

U tom postupku ona je prošle sedmice nakon 15 godina od pokretanja procesa prvostepenom presudom osuđena na godinu dana zatvora zbog podstrekavanja nekadašnjih članova vlade na zloupotrebu službenog položaja, odnosno nezakonitu dodjelu stana dadilji njenog unuka.

U postupku protiv Blanuše Markovićevu zastupa punomoćnik.

Sud je takođe u martu ove godine zatražio od nadležnih organa Ruske Federacije da na osnovu Evropske konvencije o pružanju međunarodne pravne pomoći, saslušaju Markovićevu povodom ovog slučaja, ali to još nije obavljeno.

Suđenje Blanuši je zbog svih neophodnih radnji odloženo za 19. novembar.

Ovo suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Blanuša bio oslobođen optužbi za otmicu Miloševića, dok su druge optužbe bile odbijene zbog zastarjelosti.

Pored pomenute optužbe za otmicu Miloševića, Blanuši se suđenje ponavlja i zbog Markovićkine optužbe da je neovlašćeno objavio knjigu “Čuvao sam Milološvića”, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsjednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu, za koju je takođe bio oslobođen.

Viši sud mu ponovo sudi i zbog optužbe za neovlašćeno objaljivanje Milioševićevih fotografija nastalih u pritvoru, a ta je tužba bila odbijena zbog zastarelosti.

Inače, tužbu su, preko punomoćnika a u svojstvu “oštećenih kao tužilaca” još 2005. protiv Blanuše podnijeli Milošević, koji je tada već bio u Hagu, i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je već 13 godina van Srbije.

Viši sud je u presudi koja je ukinuta bio zaključio da nije dokazano da je Blanuša bez odobrenja istražnog sudije Gorana Čavline i tadašnje predsjednice Okružnog suda u Beogradu Vide Petrović Škero organizovao predaju Miloševića NN licima “tako što ga je silom i prinudom iz Okružnog zatvora prebacio na heliodrom na Banjici”, odakle je Milošević helikopterom Državne bezbednosti prebačen na aerodrom u Tuzli, pa zatim holandskim avionom za Hag.

Što se tiče neovlašćenog fotografisanja Miloševića u pritvorskoj šetnji, njegovog ulaska u “maricu”, zatim fotografisanja njegovih knjiga koje je čitao u pritvoru, Viši sud je u ukinutoj presudi zaključio da je to djelo zastarjelo još 28. juna 2011. godine.

Povodom neovašćenog objavljivanja knjige sa tim fotografijama i privatnih razgovora Miloševića sa porodicom i advokatom u pritvoru, sud je u ukinutoj presudi zaključio da nije dokazano da je njima nastupila šteta za Miloševića i njegovu porodicu, jer tokom postupka nije utvrđeno da li je i koliku imovinsku korist Blanuša sebi pribavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana