Stranci s kruzera mogu u Srbiju uz negativan antigenski test

Srna
Stranci s kruzera mogu u Srbiju uz negativan antigenski test

BEOGRAD- Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je odluka Kriznog štaba kojom se dozvoljava ulazak stranih turista u Srbiju sa brodova koji krstare Dunavom uz negativan brzi antigent test važan korak napred ka oporavku cjelokupne privrede i poboljšanju ekonomske situacije u zemlji.

Ona je objasnila da su svi kruzeri, s obzirom na epidemiološke mjere koje se primjenjuju u našoj zemlji, do sada samo tranzitirali kroz Srbiju, bez zaustavljanja, jer je turistima sa kruzera bio potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju, na čiji se rezultat dugo čeka.

“Uz relaksaciju ove epidemiološke mere, očekujemo da strani turisti više neće samo prolaziti brodovima kroz našu zemlju, već će izdvajati dodatna sredstva za obilaske, posete muzejima i drugim institucijama kulture, kao i za posete restoranima i kupovinu suvenira, što će pozitivno uticati na povećanje deviznog priliva od turizma i doprineti oporavku turističke privrede”, naglasila je Matić.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Krizni štab je tu odluku donio na predlog ministarke Matić koja je ovim podržala molbu turističke agencije “Hedonic Travel” da se dozvoli stranim turistima da izađu sa brodova uz potvrdu o negativnom antigenskom testu.

Turistički brodovi na kojima se nalaze grupe stranih turista tokom krstarenja posjećuju i obilaze Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac i Apatin i ne zadržavaju se duže od 12 sati.

Na osnovu odluke Kriznog štaba, uvažavajući specifičnost i značaj kruzing turizma, turistima sa brodova/kruzera biće omogućeno testiranje u pristaništu, a putnici bi napuštali brod tek po dobijanju negativnog rezultata brzog antigenskog testa.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana