Starović: Opasno uzimati Dejton zdravo za gotovo

Tanjug
Starović: Opasno uzimati Dejton zdravo za gotovo

BEOGRAD- Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Nemanja Starović upozorio je da je jako opasno uzimati Dejtonski sporazum zdravo za gotovo i da je jednako opasno to što neko pokušava da drastično prekrši slovo i osnovne principe Dejtonskog sporazuma.

Komentarišući negativne komentare i primjedbe na Svesrpski sabor i usvojenu Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, Starović je rekao da bi bio iznenađen da takvih reakcija nije bilo.

"U tim reakcijama se zapravo pokušava imputirati nešto što apsolutno ne postoji, jer niko nije saopštio niti u jednom slovu Deklaracije pomenuo bilo šta protiv Dejtonskog sporazuma", rekao je Starović za "Kosovo onlajn".

On je istakao da se u Deklaraciji poziva na poštovanje Dejtonskog sporazuma, koji je obezbijedio gotovo 30 godina mira u BiH bez ijednog većeg međuetničkog incidenta, u šta bi malo ko povjerovao 1995. godine, kada je taj sporazum usvojen.

On je naveo da su svi pokušaji promjene Dejtonskog sporazuma mimo predviđenih procedura izuzetno opasni, ukazujući da je jedini način da dođe do nekakve promjene da se za to obezbijedi saglasnost oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Starović smatra da je organizovanje Svesrpskog sabora bila prijeka potreba budući da su Srbi u cjelini izloženi velikim pritiscima.

"To nije od juče, jer su ti pritisci intenzivirani u poslednje tri godine, odnosno od momenta kada je na čelo uprave institucija samouprave u Prištini došao Aljbin Kurti", rekao je Starović.

On je naglasio da je posebna vrsta pritiska usmjerena prema Banjaluci i intenzivirana upravo u tom periodu s ciljem da se, mimo slova Dejtonskog sporazuma, drastično umanje nadležnost i kompetencije Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana