Srbija - Udruženje Srba iz BiH : Nelegalan istup Komšića u UN predstavlja uznemiravanje javnosti

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Udruženje Srba iz BiH u Srbiji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Generalnom skupštinom UN, u kojem optužuje Srbe i Srbiju za pretenzije u regionu, smatra nelegalnim i uznemiravanjem javnosti neistinama pred cijelim svijetom.

"Zapanjeni smo pristrasnom retorikom Komšića, koja provocira Srbe, u njegovom istupu u UN", navodi se u saopštenju ovog udruženja. Ovo udruženje ističe da Komšić optužuje Srbe za pretenzije u regionu. "Patološka opsjednutost srpskim svijetom se s pravom može nazvati kompleksom mlađeg brata.

Srbija se proziva da želi nešto od nekoga u regionu, a svima upravo ona nesebično daje i pruža", dodaje se u tekstu. Raspad Jugoslavije su, ocjenjuje ovo udruženje, najviše željeli Bošnjaci i Hrvati, jer su bili zastupnici mišljenja da je to "velikosrpska ideja".

"Danas 30 godina posle, hoće da uspostave što su imali, ali revizijom odnosa, to jeste da su Srbi krivci civilizacijskog ponora na ovim prostorima", dodaje Udruženje Srba iz BiH u Srbiji u saopštenju. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić direktno je u govoru pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku optužio Hrvatsku i Srbiju za nastavak ratnih politika prisvajanja dijelova BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je saopštio da je Komšić samovoljno otišao u Njujork na sjednicu Generalne skupštine UN, bez odluke Predsjedništva, da je tamo u privatnoj posjeti i da ne može da predstavlja BiH, kao i da je o tome obavijestio Generalnog sekretara UN.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana