Srbija pooštrila kontrole na aerodromima zbog novog soja korone

Tanjug
Foto: gs

BEOGRAD- Putnici koji dolaze iz afričkih zemalja sa spiska rizičnih zbog Kovida-19, ukoliko su pozitivni upućuju se na liječenje, a ukoliko su negativni odlaze u izolaciju pod nadzorom, rekao je Goran Stamenković član kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove.

Do sada nije bilo putnika koji su zbog omikron soja korona virusa bili pod takvom vrstom nadzora, rekao je Stamenković.

"Mi smo u koordinaciji sa Institutom Batut pripremili scenario koji smo dostavili ministru zdravlja i kabinetu premijerke, u smislu pooštrene kontrole i načina postupanja sa putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz rizičnih zemalja", rekao je Stamenković.

Na spisku rizičnih zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Nambija, Lesoto, Mozambik i Malavi i putnici iz ovih zemalja će biti testirani na aerodromu, dodao je Stamenković.

"Suština je da svaki od ovih putnika na pasoškoj kontroli mora da bude identifikovan od strane MUP-a. Obezbeđeni su uslovi za testiranje na Aerodromu Nikola Tesla i svakome će se raditi pi-si-ar", istakao je Stamenković.

Govoreći o kontroli poštovanja mjera u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, Stamenković je rekao da je tokom novembra izvršeno preko 100.000 nadzora.

Dodao je da se broj izrečenih mjera i naloga nije smanjio u odnosu na oktobar, gde je bilo oko 72 miliona dinara što znači da su inspektori do sad izrekli naloge u visini preko 120 miliona dinara.

Najčešće su se kršile mjere u marketima i prodavnicama, rekao je on i dodao da je to i dan danas prisutna pojava.

Bilo je oko 30 zabrana rada ugostiteljskih objekata zbog kršenja a najviše u Somboru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Boru i Šapcu i nisu bili samo ugostiteljski objekti u pitanju već i kladionice, rekao je Stamenković.

Na temu inspekcijskog nadzora u apotekama, rekao je da je u jednoj apoteci u Beogradu na osnovu anonimne prijave je utvrđeno da se izrađuje lijek ivermektin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana