Srbija bez otvaranja novih poglavlja u junu

Srna
Srbija bez otvaranja novih poglavlja u junu

BRISEL - Zemlje članice EU nisu dale zeleno svjetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom u junu, ali su se dogovorile o održavanju međuvladine konferencije 22. juna na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora i naredni koraci u procesu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Znatan broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje klastera tri i četiri, ocjenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala, prije svega u oblasti vladavine prava.

Kao kompromisno rješenje, usvojena je odluka da sa Srbijom 22. juna bude održana politička “eksplanatorna” međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sljedećoj međuvladinoj konferenciji.

Tanjug saznaje da će na međuvladinoj konfrenciji u Luksemburgu Srbiju predstavljati ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok bi sa EU strane trebalo da bude pristuno više ministara zemalja članica, komesar za proširenje EU Oliver Varhelji i šef diplomatije Žozep Borelj.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster četiri, čije je otvaranje najavljivano, obuhvata četiri poglavlja: o transportnoj politici, energetici, životnoj sredini i transevropskim mrežama.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine.

Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana