Srbi imaju kandidate za gradonačelnike u 11 opština

Srna
Srbi imaju kandidate za gradonačelnike u 11 opština

PRIŠTINA - Na Kosovu i Metohiji sutra će biti održani lokalni izbori, na kojima Srbi imaju kandidate za gradonačelnike u 11 opština i kandidate za odbornike u 22 ostale opštine.

Srpska lista kao najbrojnija politička organizacija Srba ima kandidate za gradonačelnike u Novom Brdu, Partešu, Ranilugu, Štrpcu, Gračanici, Klokotu i Obiliću južno od Ibra, kao i u opštinama sjeverna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok na sjeveru Kosova.

U opštinama Novo Brdo, Ranilug i Obilić Srbi imaju po jednog kandidata, dok se u ostalih osam opština na listi nalaze i Srbi samostalni kandidati.

Uz Srbe samostalne kandidate, u opštinama Novo Brdo, Obilić i sjeverna Kosovska Mitrovica kandidate za gradonačelnike i odbornike imaju albanske političke partije.

Iz Centralne izborne Komisije /CIK/ samoproglašenog Kosova saopšteno je da je sve spremno za održavanje sutrašnjih izbora u 38 opština i da će o bezbjednosti brinuti 3.000 policajaca i 80 tužilaca.

Birališta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova. Pravo glasa ima 1.885.000 građana.

CIK je registrovao ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsjednike.

Predsjednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je juče novinarima da je dogovorena međuinstitucionalna saradnja radi nesmetanog odvijanja izbornog procesa i da će čitav izborni proces biti sproveden u skladu sa zakonom.

Iz Tužilaštva samoproglašenog Kosova su takođe saopštili da su spremni da zaštite slobodno kretanje i ostvarivanje prava na slobodno glasanje.

"Tokom izbornog dana dežuraće 80 tužilaca u 38 opština", objavljeno je iz tužilaštva, uz upozorenje da će reagovati na svaku dojavu o kršenju slobodnog izjašnjavanja građana.

Iz kosovske policijske službe su saopštili da je za sutra dogovoren operativni plan kako bi se osigurao red i mir i slobodno kretanje građana i da bi se izborni materijal blagovremeno i bezbjedno distribuirao i prenio do i od biračkih mjesta.

Privremena Vlada Kosova je na preporuku CIK-a donijela odluku da policijski čas koji traje od 22.00 do 5.00 časova ne važi za lica koja su uključena u izborni proces i da škole u kojima se će biti birački centri u ponedjeljak ne rade. /kraj/nz/mir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana