SPC: Zabrinutost zbog državnog terora nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom

Srna
SPC: Zabrinutost zbog državnog terora nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ izrazila je duboku zabrinutost zbog toga što državno rukovodstvo Ukrajine sprovodi državni teror nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom i najgrublje krši osnovna prava i vjerske slobode s ciljem brisanja svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini.

“SPC sa dubokom zabrinutošću, tugom i sastradalnom bratskom ljubavlju gleda žtrpljenje svetihž u Ukrajini na pritiske, nasilje i progone koje aktuelna ukrajinska vlast vrši protiv kanonske crkve, a time i protiv većine vlastitih građana”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Njegova svetost patrijarh sprski Porfirije, kao predsjednik Svetog Sinoda SPC.

SPC se nada će i ostale crkve i vjerske zajednice, kao i institucije i organizacije kojima je stalo do mira, pravde i kakvog-takvog poretka u svijetu, osuditi flagrantno kršenje vjerskih prava i sloboda u Ukrajini.

Kako navode, odluka sadašnjeg državnog rukovodstva Ukrajine da mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju protjera iz Kijevo-pečerske lavre nije ništa drugo do sinonim užasavajućeg državnog terora nad Crkvom.

“Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, verovatno i krajnji cilj brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini da bi se izmenio kod i istorijski identitet koji je Crkva mukotrpno izgrađivala i čuvala u toku vekova, od Svetoga kneza Vladimira do danas”, ističe se u saopštenju.

Kijevo-pečerska lavra sa svojim svetinjama, kako se dodaje, nije samo simbol i centar pravoslavne Ukrajine i “ruskog svijeta”, ma kako ko tumačio taj termin, nego i nepresušni živonosni izvor duhovnosti vascijelog pravoslavlja.

U saopštenju se, između ostalog, napominje da su progoni kulminirali posljednjih dana nasilnim otimanjem hramova u korist pseudocrkvene raskolničke strukture, koja ima status svojeobrazne “državne Crkve” i neformalne inkvizicije.

Kao predstojeći vrhunac terora navode najavljeni izgon 250 monaha i više stotina profesora i studenata teologije iz Kijevo-pečerske lavre, vjekovnog duhovnog izvorišta i središta Svete Rusije, krstionice istočnoslovenskog hrišćanstva i pravoslavlja u savremenoj Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Srpski patrijarh podsjeća da je jedina postojeća pravoslavna crkva u Ukrajini Ukrajinska pravoslavna crkva, na čelu sa mitropolitom kijevskim Onufrijem, da nije nikakva “zaraćena strana”, nego živa i djelatna Crkva Božja u jedinstvu vjere i liturgijskom opštenju sa Ruskom pravoslavnom crkvom i pravoslavnim crkvama.

Ratove, pravedne i nepravedne, vode države, a ne crkve, napominju iz SPC i podsjećaju da je Ukrajinska pravoslavna crkva najveća vjerska organizacija u toj zemlji, priznata od svih pravoslavnih crkava u svijetu i od svih inoslavnih crkava i konfesija.

S druge strane, dodaju, nekanonsku, raskolničku strukturu koja sebe naziva “Pravoslavnom crkvom Ukrajine” i nema ni najosnovnije atribute crkvenosti, priznaju samo četiri pravoslavne crkve, koje po broju svojih vjernika čine veoma mali procenat u pravoslavnoj vaseljeni.

U saopštenju je, između ostalog, izražena usrdna molitva Bogu za prekid bratoubilačkog rata u Ukrajini i za što skorije uspostavljanje blagoslovenog mira u njoj.

“Sa verom, nadom i ljubavlju iščekujemo trijumf krsta i vaskrsenja Hristovoga nad silama tame, zla i smrti”, ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana