Socijalistička partija: Tragedija na Kosmetu - udarac za sve Srbe u regionu

GS
Socijalistička partija: Tragedija na Kosmetu - udarac za sve Srbe u regionu

BANjALUKA- Socijalistička partija /SP/ saopštila je da je tragedija na Kosovu i Metohiji, u kojoj su izgubljena četiri života, udarac za sve Srbe u regionu i duboko ih uznemirila.

"Srpski narod na svojim ognjištima na sjeveru Kosmeta još jednom je izložen neviđenoj torturi, bezakonju i zločinu koji predvode prištinske institucije", ističe se u saopštenju SP.

U saopštenju se navodi da članovi SP-a saosjećaju sa srpskim narodom, porodicama stradalih i apeluju za mir i dijalog.

"U ovom slučaju međunarodna zajednica u potpunosti podbacila. Svi događaji u prethodnom periodu, hapšenja Srba, upadi takozvanih specijalnih jedinica ROSU na srpsku teritoriju na sjeveru Kosova i Metohije, te konstantni strah u kojem Srbi decenijama žive, moralo je da alarmira međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak kako bi se formirala Zajednica srpskih opština", ističe se u saopštenju.

U SP navode da izgubljeni životi neće biti vraćeni, ali da bi svi odgovorni trebalo da preuzmu odgovornost i zaustave dalju eskalaciju sukoba.

SP smatra da bi Vlada Republike Srpske trebala da donese odluku o proglašenju Dana žalosti na teritoriji Srpske.

"Srpski narod širom regiona je duboko potresen i najmanje što možemo da učinimo u ovim bolnim momentima je da pokažemo saosjećanje sa porodicama ubijenih na području Zvečana", zaključuje se u saopštenju.

Četvoro Srba ubijeno je u nedjelju, 24. septembra, u sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova u rejonu Banjska kod Zvečana. Ubijen je i jedan kosovski policajac.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji 26, 27. i 28. septembar proglašeni su danima žalosti povodom pogibije više osoba u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana