Slava prestonice: U Beogradu krenula litija ispred Vaznesenjske crkve

Srna
Slava prestonice: U Beogradu krenula litija ispred Vaznesenjske crkve

BEOGRAD - Velika slavska litija povodom slave grada Beograda - Spasovdana krenula je ispred Vaznesenjske crkve predvođena najvišim velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na čelu sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem.

Litija se kreće Ulicom kralja Milana prema Trgu Slavija, gdje će patrijarh Porfirije osveštati ulice prestonice Srbije, a završiće pred Hramom Svetog Save na Vračaru.

Na čelu litije su kivot sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice iz ruskog grada Kurska.

Časni krst na čelu litije nosi Nikolaj Stanić iz Dervente, najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu, a među crkvenim velikodostojnicima je i mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj.

Po dolasku litije do Hrama Svetog Save patrijarh srpski Porfirije obratiće se besjedom, a biće služen i akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, dok će svetinje – mošti Ave Justina i ruska ikona Presvete Bogorodice biti u Hramu izložene narodu na poklonjenje i cjelivanje.

Beograd je za svoju slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prijestonicu Srbije.

Slava je obnovljena 1992. godine, kada je za Spasovdan ulicama Beograda prošla litija, prvi put poslije 46 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana