Sajam u Novom Sadu posjetilo 140.000 ljudi

Srna
Sajam u Novom Sadu posjetilo 140.000 ljudi

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je završen 89. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji je imao 140.000 posjetilaca iz Srbije, zemalja okruženja i Evrope.

Na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu učestvovalo je 1.100 izlagača iz 21 zemlje Evrope i svijeta.

Novosadski sajam, organizator najveće agrarne smotre u regionu, saopštio je večeras da je prodaja poljoprivredne mehanizacije, opreme, kao i prodaja stoke na Sajmu premašila sva očekivanja.

Na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH svoju ponudu direktno je predstavilo 11 privrednih društava, dok ih se više od 20 sajamskim posjetiocima predstavilo putem kataloga.

Izlagači na štandu Privredne komore Republike Srpske istakli su zadovoljstvo ostvarenim poslovnim kontaktima, kao i brojem posjetilaca.


Veliku pažnju izazvao je “Kalderin” prizemni generator, uređaj najnovije generacije za razbijanje gradonosnih oblaka, a najviše posjetilaca bilo je na štandu ljubinjskog “Ljekobilja Hercegovina” i “Agro destila” iz Bakinaca u opštini Laktaši.

“Ljekobilje Hercegovina” predstavilo je razne čajeve, kapi, kreme, losione za kosu, ulja za masažu, spravljene od ljekovitih trava sa hercegovačkog krša.

Posjetioci su na štandu “Agro destila” mogli degustirati “Djedovu rakiju”, šljivovicu koja je noseći brend te kompanije, kao i vina na štandu brčanske “Vinarija Pajić”.

Štand Privredne komore Republike Srpske posjetili su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Čubrilović i Pastor pokazali su veliko interesovanje za ponudu proizvoda iz Srpske.

Tokom trajanja Sajma prodat je najskuplji sajamski eksponat “Kroneov” silažni kombajn za 450.000 evra i to kupcu iz okoline Sombora.

Najveća sajmska atrakcija bik “Veliša”, težak 1.700 nije imao kupca, ali je njegov vlasnik Radenko Jeremić najavio dolazak bika i dogodine da, kako kaže, iznova oduševljava i zadivljuje, kako djecu, tako i odrasle.

Međunarodni poljoprivredni sajam pratilo je oko 600 novinara iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Turske, Mađarske i Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana