Ruska vojna baza u Srbiji promijenila bi geopolitičku situaciju

Srna
Ruska vojna baza u Srbiji promijenila bi geopolitičku situaciju

Moskva - Ruski politolog Oleg Bondarenko izjavio je da je prije posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji razmatrana mogućnost otvaranja ruske vojne baze u Srbiji, što bi znatno izmijenilo geopolitičku situaciju na Balkanu.

"Prije posjete /Putina Srbiji/ aktivno razmatrana mogućnost otvaranja ruske vojne baze u Srbiji. To bi moglo značajno izmijeniti geopolitičku situaciju na cijelom Balkanu", rekao je on i dodao da je Putinova posjeta Srbiji ima bezuslovnu političku vrijednost.

Ukoliko vojna saradnja ne bude u skorije vrijeme objavljena, Bondarenko ocjenjuje da situacija na Balkanu može za Rusiju biti izgubljena, prenose ruski mediji.

"To je pitanje od nekoliko godina", rekao je on, napominjući ogroman pritisak Zapada na Vučića da prizna samoproglašeno Kosovo.

On je naglasio da je Rusija zainteresovana da na Balkanu održi mir i svoj uticaj, te dodao da u Srbiji ima mnogo više američkog i britanskog uticaja, nego ruskog.

Glavni ekonomski interes Rusije je, kako je rekao, u pridruživanju Srbije projektu izgradnje gasovoda "Turski tok", što će se dogoditi čim mu se priključi Bugarska.

"Za sada, to je pitanje Sofije, a ne Moskve i Beograda", rekao je on i podsjetio da je prije četiri godine Bugarska u posljednji momenat izašla iz projekta "Južni tok" pod ogromnim pritiskom Amerikanaca.

On je ocijenio da je posjeta Putina pokazala podršku lično Aleksandru Vučiću, kojem je ona sada veoma potrebna.

Bondarenko je zaključio da je u interesu Rusije - primiriti protivničke strane i održati status-kvo na Balkanu, kao i nepriznavanje samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana