Rezerve lijekova i sanitetskog materijala za najviše devet dana

Srna
Rezerve lijekova i sanitetskog materijala za najviše devet dana

Kosovska Mitrovica - Direktor Zdravstvenog centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je Srni da su rezerve lijekova i sanitetskog materijala u bolnici u sjevernom dijelu grada dovoljne za najviše devet dana, te da će pacijenti, kojima je potrebna intervecija, biti prebacivani u najbliži zdravstveni centar u centralnoj Srbiji.

Ivanović je istakao da zdravstvenim ustanovama na Kosovu prijeti humanitarna katastrofa ako se nastavi blokada dopremanja lijekova, te da je srpskom narodu na Kosovu ugrožena i egzistencija i zdravstveno stanje.


“Rezerve lekova i sanitetskog materijala posebno kiseonika, citostatika, anestetika i analgetika dovoljne su za najviše devet dana”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, na ljekarima i medicinskom osoblju je da prilagode rad novostvorenim uslovima koji upućuju na zaključak da je na djelu ordinarani primer etničkog čišćenja Kosmeta od Srba.

Ivanović je naglasio da zabrinjava to što nema rekacije međunarodne zajednice i ljudi koji se bave zdarvstvenom zaštitom.

“Svaki humanitarac i svaki normalan čovek je svestan da se u situacijama potpune izolacije i pod uticajem permanentne nesigurnosti povećava broj pacijenata na psiho osnovi”, objasnio je Ivanović.

On je dodao da će ćutanjem međunarodne zajednice dodatno vrši presija na ljude koji žive u izolaciji bez slobode kretanja.

Ivanović smatra da je blokada administrativnih prelaza i zabrana uvoza hrane i lijekova iz Srbije i BiH dio plana o zaokruživanju kosovske nezavisnosti koji nije osmišljen u Prištini, već su ga osmislili mentori sa Zapada.

“Sreća je da su državne institucije spremne da pomognu da se staraju o svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji”, ocijenio je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana