Redari u trgovinama u Srbiji ubuduće kontrolišu nošenje maski

Srna
Redari u trgovinama u Srbiji ubuduće kontrolišu nošenje maski

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je na sjednici izmjene Uredbe o mjerama za sprečavanje i suzbijanje virusa korone, koja podrazumijeva da će trgovinski objekti ubuduće angažovati lice koje će biti odgovorno za poštovanje mjere nošenja ličnih zaštitnih maski.

Ovom uredbom se propisuje obaveza za preduzetnike koji obavljaju djelatnost u oblasti trgovine na malo, u trgovinskim centrima i sličnim objektima, da na vidnom mjestu postave obavještenje o obaveznom nošenju ličnih zaštitnih maski.

Uvojena je i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid 19, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ova mjera je prevashodno namijenjena podizanju likvidnosti učesnika na tržištu putem dokapitalizacije, kao jednim od instrumenata državne pomoći.

Ovom uredbom bliže se uređuju uslovi i kriterijumi za ocjenu usklađenosti državne pomoći koja se dodjeljuje kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu, a koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama zbog epidemije.

Imajući u vidu ekonomsku neizvjesnost uzrokovanu pandemijom zarazne bolesti, Vlada Srbije je istakla da država mora da posjeduje odgovarajuće mehanizme za blagovremeno djelovanje, s ciljem očuvanja ekonomske stabilnosti i održavanja privrednih aktivnosti.

Vlada Srbije, u okviru kampanje za podizanje svijesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, obezbijedila je 180.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti za najuspješnijih devet gradova, gradskih opština i opština, u okviru nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2020".

Ovaj nagradni fond biće dodijeljen 2021. godine najbolje plasiranim gradovima i opštinama, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana