Putin na srpskom, Vučić na ruskom

B92
Putin na srpskom, Vučić na ruskom

Predsednik Rusije Vladimir Putin završio je posjetu Srbiji obilaskom Hrama Svetog Save, a oko 20 sati poletio je njegov avion sa beogradskog aerodroma.

Vladimir Putin bio je u cijelodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji, gdje mu je domaćin bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovo je bila njegova četvrta posjeta Srbiji. Putin je u Beograd prvi put došao 2001. godine, na slijedeću posjetu se čekalo 10 godina, a treća posjeta dogodila se 2014. godine.

Putinov avion je u četvrtak na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” sletio oko 13.06 časova, a dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz počasnu gardu vojske.

Vučić priredio je za predsjednika Rusije Vladimira Putina svečani doček ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna.

Tokom posjete ruske delegacije Vučić je govorio na ruskom jeziku, a Putin se obratio građanima na srpskom.

U ruskoj delegaciji su između ostalih bili su i šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler i drugi, a dočeku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri srpske vlade.

Vučić i Putin potom imali sastanak u užem formatu, prije kog su se nakratko obratili medijima.

Na putu do sale za sastanak ruski predsjednik obišao je, u društvu svog domaćina, izložbu „Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918”.

Putin i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položili vijence na Groblju oslobodilaca Beograda i potom na Spomenik crvenoarmejcu.

Na Groblju oslobodilaca Beograda sahranjeni su borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i borci sovjetske Crvene armije koji su dali živote za oslobođenje Beograda 1944. godine.

Na vijencu koji je položio Vučić ispisano je “Hrabrim ruskim saborcima”.

U Palati Srbija Putin je Vučiću uručio orden Aleksandra Nevskog kojim ga je odlikovao 7. januara.

Putin je tokom boravka u Beogradu rekao da je “ruski stav po pitanju Kosova i Metohije poznat”.

“Mi se zalažemo za obostrano prihvatljvio riješenje za Kosovo u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbjednosti UN”, rekao je Putin.

On je dodao da su posljednji potezi Prištine - uvođenje takse i stvaranje Vojske Kosova, izazvali ozbiljnu napetost.

Tokom sastanka delegacija potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma.

Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije države od 2019. do 2020. popisali su ministri Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

Potpisan je sporazum koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, a parafirali su ga generalni direktor “Rosatoma” Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Popović i generalni direktor ruske državne kompanije “Ros seti” Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike, a srpski ministar je potpisao i memorandum o razumijevanju u oblasti razvoja digitalnih tehnologija.

On je sa generalnim direktorom “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin potpisao i memorandum o razumijevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Potpisan je i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane “Đerdap 2”, između kompanija “Silovije mašini” i “Elektroprivrede Srbije”, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su i Memorandum o saradnju u zajedničkim projektima u oblasti razvoja infrastrukture za proizvodnju i prodaju tečnog prirodnog gasa.

Popisani Memorandum o razumijevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predviđa proširenje tog skladišta za 60 odsto, sa 450 na 750 miliona kubika.

Biće obezbjeđeno dnevna moć eksploatacije tog skladišta sa pet na 10 miliona kibika, kolike su maksimalne dnevne potrebe tokom zime. Srbija godišnje troši oko dvije milijarde kubika uvoznog gasa.

U oblasti infrastrukture potpisan je ugovor između “Infrastrukture železnice Srbije” i ruske kompanije “RŽD internešenel” za nove projekte na željeznici, u vrijednosti 230 miliona evra.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za željeznicu, u vrednosti 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na dionici Stara Pazova – Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namijenjeno preostalih 10,7 miliona evra.

Ministri rada dviju zemalja Zoran Đorđević i Maksim Topilin potpisali su administrativni sporazum o socijalnoj sigurnosti protokol o razmjeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Vladimir Putin je od Vučića na poklon dobio i štene šarplaninca, po imenu Paša.

Putin i Vučić zajedno su poslije 18 časova obišli Hram Svetog Save, gdje je bio skup podrške povodom posjete ruskog predsjednika Srbiji.

Na čelu kolone građani su nosili transparente na kojima piše: “Spasiba president” i “Za slobodnu i pristojnu Srbiju”. Na čelu kolone bio je i veliki transparent “Jedan od 300 miliona”, transparent sa slikama ruskog i srpskog predsjednika, kao i transparent “Srbija-Rusija večni prijatelji.

Prema procjenama policije, na ulicama u blizini Hrama Svetog Save, kao i na samom platou, bilo je između 120.000 i 125.000 građana, rekao je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Milan Stanić.

Kod Hrama Svetog Save dogodio se i incident, kada su policijske ekipe zaustavile automobil albanskih registarskih oznaka prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao.

Kako je javio RTS, automobil je pretresen, ali se ispostavilo da je riječ o vozilu diplomatskog kora, tačnije, ruskog ambasadora u Tirani i da je sve dio protokola.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u Hram Svetog Save sa Aleksandrom Vučićem obišao je i kriptu čije je uređenje finansirala Rusija.

Dvojica predsjednika simbolično će učestvovala u postavljanju jednog od mozaika sa likom Isusa Hrista i potpisali se na fresku sa njegovim likom.

Dio mozaika gdje su postavili kockice bio je u bojama srpske i ruske zastave.

Patrijarh Irinej je, nakon tog simboličkog gesta, rekao predsjedniku Rusije da je to još jedan dokaz prijateljstva dva naroda i zamolio ga za dalju podršku i pomoć. Patrijarh je Putinu poklonio ikonu Svetog Save.

Poslije obilasaka Hrama Putin se obratio prisutnim građanima na srpskom.

 “Hvala na prijateljstvu”, poručio je ruski lider okupljenim građanima.

Posjetom Hramu Svetog Save okončan je zvanični program boravka ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu i Srbiji. Putinova predsjednička kolona već je krenula ka Aerodromu NIkola Tesla.

Na aerodromu “Nikola Tesla” ispratio ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Putin je poletio sa aerodroma oko 20.15 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana