Protest Albanaca u Njujorku: Škije ne mogu da se igraju s nama

Tanjug
Protest Albanaca u Njujorku: Škije ne mogu da se igraju s nama

Njujork - Nekoliko desetina Albanaca održalo je protest ispred Misije Srbije pri UN u Njujorku zahtjevajući oslabađanje Ramuša Haradinaja.

Grupa građana vikala je "UČK" i pjevala pjesmu Besa, odnosno "Zakleo sam se da ću život dati za Kosovo".

Slaveći Haradinaja kao "albanskog sina" i "oslobodioca", oni su nazivali Srbe i Srbiju pogrdnim imenima, te poručili da svi Albanci, bez obzira gdje se nalaze moraju da znaju, da je lider Alijanse "nepravedno uhapšen" u Francuskoj po srpskoj potjernici.

"Haradinaj je sin naše demokratije i heroj", uzvikivali su Albanci ispred srpske Misije u Njujorku.

"Ne samo ovde treba reći cijelom svijetu, a posebno 'škija' (svinje, što je pogrdni naziv za Srbe) da se ne mogu igrati sa nama Albancima. Oslobodite Ramuša...", u glas su vikali okupljeni na protestu.

Oni Haradinaja smatraju "albanskim oslobodiocem" i da je došlo vrijeme, kako kažu, da Albanci treba da se oslobode "srpske represije".

Učesnici protesta, koji je održan u ponedjeljak, 9. januara, su nosili albanske, američke i zastave "velike Albanije", a vođe protesta su se prisutnima obraćali preko megafona.

Ramuš Haradinaj uhapšen je prošle srijede u Francuskoj po poternici Srbije i zadržan je u pritvoru, a o njegovoj ekstradiciji Srbiji francusko pravosuđe će odlučivati nakon što dobije od Srbije zahtjev za izručenje.

Takav zahtev Srbije je francuskim vlastima poslala ranije tokom dana.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana