Priština se naoružava

Glas Srpske
Priština se naoružava

Beograd - Prištinske vlasti žele da formiraju svoju vojsku, a ovih dana upada one i njihovi saveznici rade na opremanju Kosovskih bezbjednosnih snaga (KSB) u težnji da to i ostvare.

Upravo su KSB, navodi se, preteča vojske koju kosovske vlasti žele, jer će, kako su Albanci zamislili, one u perspektivi biti transformisane u oružane snage.

Ovih dana, kako se navodi, pomoć u opremi uputile su im SAD, pa su kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi potpisali ugovor o opremanju KSB vojnim vozilima američke proizvodnje.

Riječ je o višenamjenskim terenskim vozilima visoke pokretljivosti koje proizvodi američka kompanija “AM Dženeral”. Ova vijest je za kosovskog premijera veliki događaj za ljude na Kosovu koji je kazao i da su KSB najbolji primjer saradnje sa SAD i NATO.

Gotovo u istom periodu, u prištinskim medijima se pojavila i vijest da su se američki državni sekretar i ministar odbrane saglasili da dodijele 10 miliona dolara za KSB.

Prištinski mediji ranije su naveli da su američko Ministarstvo odbrane i Stejt department odobrili program za Kosovo koji će pomoći da KSB povećaju svoje kapacitete kako bi “preduzele antiterorističke akcije.

U okviru ovog programa, SAD će donirati KSB vojna vozila, opremu za komunikaciju i pomoć u obuci osoblja.

Plan Albanaca sa Kosova je da bi vojska trebalo da ima 8.000 ljudi, od čega bi 3.000 pripadalo rezervnom sastavu. Oružje bi se nabavljalo sa raznih strana, recimo iz Tuske, koja je inače svojevremeno Kosovu donirala 20 oklopnih turskih transportera “kobra”. Osim toga, pripadnici KSB koriste i puške čiji je jedan od proizvođača Turska. Takođe, već neko vrijeme kosovske vlasti govore i o nabavci helikoptera, a jedna od zemalja od koje bi oni mogli da budu kupljeni upravo je Turska. Bilo je riječi i o nabavci još streljačkog naoružanja, automatskih pušaka, protivavionske artiljerije, minobacača i municije, pa čak i tenka, posredstvom firme iz Katara koja se bavi prodajom oružja.

Tači

Kosovski predsjednik Hašim Tači, je prije samo 10 dana ponovo naglasio albanske težnje da se KSB transformišu u vojsku Kosova, rekavši da će KSB biti “multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti”.

- Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Biće odbrambena vojska kojoj će cilj takođe biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama. Ni pod kojim uslovima neće biti prijetnja - rekao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana