Predstavljeni novi tenkovi srpske armije, donacija Rusije: Srbija nastavlja da jača vojsku i poziciju vojne neutralnosti

Srna, Tanjug
Predstavljeni novi tenkovi srpske armije, donacija Rusije: Srbija nastavlja da jača vojsku i poziciju vojne neutralnosti

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatno jačanje Vojske Srbije, ali i poziciju vojne neutralnosti, jer je najbolje da sama čuva svoje rijeke, kopno i nebo.

Poslije tehničkog prikaza 11 ruskih tenkova T-72MS u niškoj kasarni "Mija Stanimirović", Vučić je istakao da Srbija duguje zahvalnost Rusiji za donaciju tenkova koji su, prema svim pokazateljima, među najsavremenijima na svijetu.

- Želim da zahvalim i Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Šojgou koji poklanjaju toliko pažnje našoj zemlji. Danas ste mogli da vidite 11 tenkova. To je značajna pomoć našoj borbenoj gotovosti - rekao je Vučić i dodao da će se ići na vanredno povećanje plata.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je uvijek prezadovoljan kada su rezultati međusobne saradnje vidljivi.

- Ovo nije kraj nego nastavak saradnje. Rusija će rado nastaviti isporuke i oklopnih vozila. Jačanje odbrambenih snaga Srbije znači suverenitet, neutralni status i nezavisnost - dodao je Bocan-Harčenko.

Rusija je donirala Srbiji 30 tenkova T-72MS. Vrijednost donacije je oko 30 miliona evra.

Tenkove T-72 Srbija dobila je kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma postignutog između predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i 30 oklopnjaka BRDM-2.

Prikazu u Nišu prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je danas u Nišu zadovoljstvo što se, kaže, stabilno realizuju planovi u ugovori između Rusije i Srbije i dodao da će dve zemlje nastaviti saradnju u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi.

- Uvijek smo prezadovoljni kada su naša saradnja i plodovi naše saradnje vidljivi kao što su danas - rekao je Bocan-Harčenko, nakon predstavljanja novog tenka srpske armije T-72 MS, koje je Rusija donirala Srbiji.

On je rekao da je Rusija zadovoljna što se uzastopno, stabilno realizuju planovi i ugovori između Srbije i Rusije, u svim oblastima, kao i u ovom koji se odnosi na dalje jačanje vojne sposobnosti Srbije.

- Neutralni vojni status najviše je cijenjen kada može sam sebe da štiti - poručio je Bocan-Harčenko.

Kako je rekao, ovo nije kraj saradnje, već početak nove faze u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi Srbije i Rusije.

Vojska Srbije predstavila je danas savremene tenkove T-72 MS, odnosno ruske tenkove T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cijevi topa kalibra 125 milimetara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana