Pozitivan impuls za formiranje boljih odnosa Beograda i Zagreba

Srna
Pozitivan impuls za formiranje boljih odnosa Beograda i Zagreba

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Subotici da posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića tom gradu i njena nedavna posjeta Zagrebu daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa Hrvatske i Srbije u budućnosti.

"Izuzetno je važno da smo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta. Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje, a koja su otvorena više decenija", rekla je Brnabićeva na svečanosti povodom otvaranja Hrvatskog doma - Matice i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića.

Plenković je rekao da je hrvatska Vlada donijela niz strateških odluka za Hrvate u Srbiji, što se odnosi i na Hrvate u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, svuda gdje su manjina, a posebno u BiH gdje su jedan od tri konstitutivna naroda, kao i onih koji žive u dijaspori širom svijeta.

Osvrnuvši se na obraćanje Brnabićeve, Plenković je rekao da se ona dotakla kompleksnosti odnosa Srbije i Hrvatske.

"Mi smo govorili o svim tim temama koje su otvorene - od pitanja nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina, ratne štete i svega što opterećuje naše odnose, ali i sva aktuelna pitanja privredne, trgovinske saradnje, kvaliteta unapređivanja saobraćajne infrastrukture, te iskoraka na području stabilnosti, naravno u kontekstu evropskih integracija, gdje je Hrvatska zaokružila svoje učešće, ulaskom u Šengen i evrozonu, uz želju da i Srbija na isti način bude uspješna na tom putu", rekao je Plenković.

On je rekao da je ponosan na manjinsku zajednicu Hrvata u Srbiji koji su sačuvali i njeguju svoj identitet i kulturu, i primijetio da na taj način čuvaju "hrvatski plamen u srcu", uprkos tome što su njihovi preci "davno došli na ove prostore", još u vrijeme turske vladavine.

Plenković je ocijenio da danas otvoreni Hrvatski dom - Matica nije mogao naći bolje mjesto nego da bude u Subotici, i izrazio uvjerenje da će njegovi projekti doprinijeti i poboljšanju odnosa dvije države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana