Potpisan ugovor o realizaciji dokumentarca o Jovanu Raškoviću

Srna
Potpisan ugovor o realizaciji dokumentarca o Jovanu Raškoviću

Novi Sad - U Matici Srpskoj u Novom Sadu danas je potpisan ugovor o realizaciji dokumentarnog filma o Jovanu Raškoviću, psihijatru, akademiku i osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

Ugovor je potpisan između Srpskog društva “Dr Jovan Rašković” iz Novog Sada, Udruženja “Otadžbinski pokret - dok žive Krajišnici, živeće i Krajina” i filmske kuće Udruženja građana “Pokretne slike” iz Beograda.


Dokumentarac o Raškoviću biće na temu njegovog rada i djela, kao svojevrsnog svjedočanstva o burnoj prošlosti srpskog naroda u Krajini.

“Ovaj film treba da otrgne od zaborava ovog velikog intelektualca i srpskog političara i osnivača Srpske demokratske stranke, a ujedno ti događaji treba da svedoče o našoj burnoj prošlosti”, rekao je Dragomir Lalić, predsjednik Udruženja “Otadžbinski pokret - dok žive Krajišnici, živeće i Krajina”.

“Besmisao ratnog vihora Rašković je spoznao još kao dete. Zbog toga se i zalagao za mirno rešenje i suživot bez rata. Čovek koji je ušao u politiku da bi praktično sprečio katastrofu, nažalost, u tome nije uspeo i prerano je umro”, rekao je predsjednik Srpskog društva “Dr Jovan Rašković” Dragan Škorić.

Nikola Lorencin, iz filmske kuće “Pokretne slike”, tom prilkom je istakao da Raškovića smatraju izuzetnom, ali i kontroverznom ličnošću.

“Njegovu kontroverzu neki vide u Raškovićevoj svestranosti, zbog koje je on ponekad na blagodet Krajišnika, a ponekad mu zameraju na njegovim stavovima. Kako ih pomiriti i izneti njegovu misiju, biće u centru pažnje filma”, naglasio je Lorencin.

Premijera dokumentarnog filma o Raškoviću biće na Svesrpskom saboru 19. decembra na Svetog Nikolu.

Materijal za film o doktoru Raškoviću, mirotvorcu koji je u politiku ušao tokom devedesetih godina prikupljan je više od 10 godina.

Film, kao pečat jednog vremena, namijenjen je prije svega Srbima iz Hrvatske, srpskoj, ali i međunarodnoj javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana