Pojedini mediji objavili svjedočenje Malčanskog berberina: Kopanje po vrućim ranama porodice

Agencije
Pojedini mediji objavili svjedočenje Malčanskog berberina: Kopanje po vrućim ranama porodice

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije traži odlučno reagovanje Javnog tužilaštva budući da  jučerašnje naslovne strane pojedinih tabloida, u kojima su izneseni detalji svjedočenja uhapšenog otmičara i seksualnog prestupnika Ninoslava Jovanovića, “predstavljaju dno medijskog nemorala i bestidnosti”.

 

 

 

- Sa najdubljim gnušanjem ocenjujemo da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama - navodi se u saopštenju ministarstva.

Iz ministarstva napominju da je ovo tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodjela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupjelosti i nemorala.

- Ministarstvo kulture i informisanja će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, a očekujemo i brzo i odlučno reagovanje Javnog tužilaštva - poručeno je u saopštenju.

Dijelove njegovog svjedočenja juče su na naslovnim stranama objavili “Informer”, “Kurir”, “Srpski telegraf” i “Alo”.

“Srpski telegraf” se izvinio djevojčici Moniki Karimanović  i njenoj porodici, a potom i javnosti povodom objavljivanja dijelova iskaza otmičara Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju djevojčice u jučerašnjem izdanju.

U saopštenju koje je potpisao glavni urednik ovog lista Milan Lađević navodi se da namjera redakcije nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi, već da se Jovanović, koga zovu Malčanski berberin, ovoga puta ne izvuče za teška krivična djela, izađe na slobodu i ponovi isti zločin.

- Bez obzira na to što i svetski mediji izveštavaju na sličan način kad su u pitanju isti ili slični zločini, to ne treba da bude opravdanje niti izgovor. Ako smo i samo jednog čoveka uznemirili i povredili ovim tekstom, dovoljan je razlog da uputimo izvinjenje - piše u saopštenju.

Redakcija je zahvalila dijelu javnosti na dobronamjernim kritikama i navela da će svakako izvještavati o ovom zločinu u smislu da će zahtijevati doživotnu kaznu zatvora za Jovanovića.

 

Jovanović

Ninoslav Jovanović, koji je osumnjičen da je 20. decembra oteo dvanaestogodišnju Moniku Karimanović, uhapšen je 5. januara nakon 17 dana potrage. On je zbog silovanja i pokušaja silovanja ranije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je odlukom Vrhovnog suda kazna smanjena na 12 godina i na slobodi je bio od januara 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana