Počeli da stižu tenkovi koje je Rusija donirala Srbiji

G.S.
Počeli da stižu tenkovi koje je Rusija donirala Srbiji

BEOGRAD - Avioni sa tenkovima koje je Rusija donirala Srbiji počeli su da slijeću na batajnički aerodrom, piše Sputnjik, pozivajući se na nezvanične izvore.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni, navodi Sputnjik.

Kako je rekao dosadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju, dodaje Sputnjik.

I tenkovi i BRDM-ovi su modernizovani prije nego što su isporučeni Vojsci Srbije.

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocijenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku ekspolataciju u Srbiji”.

„Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susjednih država”, rekao je Boldirjov za Sputnjik.

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione „mig-29”, helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme „Pancir”, dodaje Sputnjik.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana