Počela šetnja učesnika Prajda ulicama Beograda

Tanjug
Počela šetnja učesnika Prajda ulicama Beograda

BEOGRAD - Učesnici e Parade ponosa krenuli su oko 17.30 u šetnju ulicama Beograda, a na početku kolone nose transparent „Ljubav je zakon“, koji je i inače naziv ovogodišnjeg Prajda.

Ispred kolone učesnike Prajda obezbjeđuje policija.

Na prajd kamionu nalazi se kuma Prajda, pjevačica Nataša Bekvalac, koja je rekla da joj je zadovoljstvo što je kuma ove parade i poručila da na svijetu postoji samo jedan zakon i da je to ljubav.

Ovom šetnjom učesnici Prajda ponoviće svoje zahtjeve, a to su usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe.

U gradu, a najviše oko parka Manjež, primjetni su kordoni policije, a zbog ovog događaja veće su saobraćajne gužve.

Šetnja je planirana Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom, ponovo do parka Manjež gdje je planiran zabavni program do 23 časa.

Tokom šetnje kolona će se dva puta kratko zaustaviti kako bi bili ponovljeni zahtjevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.
LGBT+ zajednica u Srbiji zahtijeva i usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Zahtijeva se i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.
Među zahtjevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana