Počela proslava Vidovdana na Gazimestanu

Srna
Foto: KosSev

GRAČANICA- Na Gazimestanu je počela proslava Vidovdana, a Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće na ovom mjestu parastos kosovskim junacima i svim novomučenicima.

Svetu arhijerejsku vidovdansku liturgiju i odlazak na Gazimestan obezbjeđuje veliki broj pripadnika Kosovske policijske službe koji su izmjestili saobraćaj kroz Gračanicu, a svim vozačima koji planiraju odlazak na Gazimestan uručene su propusnice.

Patrijarh Porfirije poručio je danas u besjedi nakon liturgije u porti manastira u Gračanici da se Srbi kad god dođu na Kosovo i Metohiju vraćaju sebi jer ovo jeste mjesto njihovog rođenja, gdje su ponikli, rodili se za Hrista, za crkvu i njegovo jevanđelje.

On je naglasio da bez Gračanice, bez Vidovdana i svih svetinja na Kosovu i Metohiji Srbi naprosto nisu ono što jesu, odnosno "nisu ono našta ih je Gospod pozvao".

Predsjednik Banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji uputio je jutros iz Manastira Gračanica u ime Odbora čestitku svim Srbima, posebno Srbima na Kosovu i Metohiji, sveštenstvu, monaštvima i sestrinstvima povodom Vidovdana.

"Sretan što se poslije dvije godine zabrana ulaska na teritoriju Kosova i Metohije nalazim u Gračanici, na Svetoj arhijerejskoj vidovdanskoj liturgiji i želim da u ime Odbora čestitam veliki praznik, dan bez koga ne bismo postojali", rekao je Arlov za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana