Petković: Upad u Zubin Potok direktna prijetnja srpskom narodu

Tanjug
Petković: Upad u Zubin Potok direktna prijetnja srpskom narodu

BEOGRAD- Upad pripadnika takozvanih Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjever Kosova i Metohije pod punim naoružanjem, do kog je došlo u subotu u opštini Zubin Potok, protivno je svim potpisanim sporazumima i dogovorima i direktna prijetnja srpskom narodu na sjeveru pokrajine, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Riječ je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, prema kojem pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na sjeveru KiM bez duplog odobrenja - komandanta KFOR-a i četiri srpska gradonačelnika sa sjevera, koji takvo odobrenje nisu dali, poručio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

- Zbog toga za jučerašnji upad tzv. KBS ne postoji nijedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Kurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu - dodao je Petković.

Dodao je da je pitanje da li je neko i ko prećutno dozvolio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbunu Kurtiju da u djelo sprovodi svoje opasne namjere i da je zbog toga neophodno da se KFOR i međunarodne misije koje djeluju na KiM jasno i nedvosmisleno opredijele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima.

- Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Kurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija sjevera KiM, jer je Kurti svjestan da na drugi način ne može da natjera Srbe da ga ikada prihvate - kaže Petković.

Tome, kako je naveo, služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na sjeveru KiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića.

- Srbi sa Kosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim prijetnjama i zveckanjem oružjem, ali i odlučni da ne nasjedaju na provokacije, jer znaju da su uz njih država Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić - kaže Petković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana