Petković: Studenti u Kosovskoj Mitrovici - čuvari srpskog identiteta

Srna
Petković: Studenti u Kosovskoj Mitrovici - čuvari srpskog identiteta

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Dan studenata rukovodstvu i studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, poručivši da su oni čuvari srpskog identiteta i institucionalnog prisustva Srbije u južnoj pokrajini, ali i garant budućnosti srpskog naroda na Kosmetu.

Petković je naglasio da visoko obrazovanje predstavlja stub svake, pa i državne politike Srbije, Univerzitet pokretačku snagu i simbol trajanja jednog naroda, a da su mladi i obrazovani ljudi budući nosioci akademske misli, kritičke svijesti i društvenog progresa.

„Znanja koja ponesete sa vaših fakulteta podrazumevaće nove pokretačke ideje i slobodne i jasne stavove, kojima ćete sutra trasirati razvojni put Kosova i Metohije, ali i Srbije u celini", poručio je Petković.

On je izrazio žaljenje što studenti svoj praznik i ove godine obilježavaju u uslovima planetarne zdravstvene krize, koja i dalje ostavlja posljedice na nastavne aktivnosti, polaganje ispita i studentski život u cjelini, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

„Međutim, izazovi sa kojima smo suočeni, izneli su na površinu stečena znanja i tehnološku pismenost, koji su omogućili da među prvima u regionu započnete sprovođenje projekta žučenje na daljinuž, na svim fakultetima vašeg Univerziteta, zbog čega smo posebno ponosni", rekao je Petković.

On je posebno pohvalio mlade akademce jer su tokom cijele godine bili uključeni u humanitarne aktivnosti, pomažući starijim i bolesnim sugrađanima.

„Na taj način još jednom ste pokazali da narod koji ima takvu mladost ne mora da brine za svoju budućnost. Budite, kao i do sada, vredni, mladalački iskreni, intelektualno radoznali, a vaše stečeno znanje i veštine iskoristićemo da Kosovo i Metohiju zajedničkim snagama vodimo putem napretka", poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana